Aquesta setmana, el periodista Walt Mossberg s'ha acomiadat dels lectors del 'Wall Street Journal' amb
un article que recull els 12 productes i serveis tecnològics que considera més significatius –pel valor que aporten als consumidors, per la influència en productes posteriors i pels canvis que han produït en la manera de viure– de tots els que ha ressenyat durant els 22 anys que ha escrit al diari. La seva secció, 'Personal Technology', és una de les més veteranes del món dedicades a aquest tema en un diari d'informació general, i per aquest motiu m'ha semblat oportú reproduir la selecció d'en Mossberg, amb la qual, per altra banda, coincideixo gairebé plenament.
(La majoria dels enllaços porten a l'article original de Mossberg sobre el producte o servei en qüestió. La resta enllacen amb articles de l'ARA o de la Wikipedia).
1. Newton MessagePad (1993) El primer ordinador de mà d'Apple va ser un fracàs comercial perquè no reconeixia bé el text manuscrit, però quan ho feia era capaç d'interpretar frases complexes.
2. Netscape Navigator (1994) El primer navegador web, que va facilitar l'ús d'internet a milions de persones. Va ser desplaçat per l'Internet Explorer de Microsoft, però el seu impacte encara és present.
3. Windows 95 (1995) El primer sistema operatiu gràfic de Microsoft que va aconseguir popularitzar l'ús del ratolí entre un public molt més ampli que els clients del Macintosh d'Apple.
4. Palm Pilot (1997) El primer ordinador de mà realment popular. Va introduïr el concepte dels catàlegs d'aplicacions mòbils descarregables que ara són habituals en els 'smartphones'.
5. Google (1998) Abans hi havia altres cercadors de pàgines web, però Google va aportar una rapidesa i una precisió dels resultats desconeguda fins aleshores.
6. iPod (2001) No va ser el primer reproductor musical digital de butxaca, però el seu èxit va convertir Apple, fins aleshores fabricant d'informàtica, en empresa d'electrònica de consum i va donar lloc a la iTunes Store, on les cançons ja no es venien agrupades en àlbums.
7. Facebook (2004). La xarxa social que va transformar la manera d'usar internet per a milions de persones, que es comuniquen i comparteixen informació en comunitats.
8. Twitter (2006). A mig camí entre la xarxa social, la missatgeria instantània i els mitjans de comunicació. 140 caràcters no havien donat mai per tant com ara.
9. iPhone (2007). Apple no va inventar la combinació de telèfon mòbil, reproductor musical i terminal d'internet, però l'ús de la pantalla multitàctil va fer els 'smartphones' atractius per a molta més gent. Fins i tot encara que el model original no portava la botiga d'aplicacions App Store.
10. Android (2008). Google va decidir ben aviat que el futur dels seus serveis era a les butxaques dels internautes, i ben aviat es va apuntar a l'èxit de l'iPhone amb un sistema operatiu mòbil comprat a tercers que ara ja impulsa la majoria dels 'smartphones' del món, en tots els nivells de preu.
11. MacBook Air (2008). Els ordinadors no van ser realment portàtils fins que Steve Jobs va treure el primer Air de dins d'un sobre de paper. Aquest model ultralleuger va ser dels primers a substituir el disc dur per xips de memòria, i no ha trigat a ser imitat per l'univers Windows amb els anomenats Ultrabooks.
12. iPad (2010). Abans ja hi havia tauletes tàctils, però el públic no les va acceptar fins que Apple hi va aplicar bona part dels conceptes de disseny de l'iPhone. Actualment hi ha molts consumidors que prefereixen la tauleta a l'ordinador portàtil, probablement gràcies al mig milió d'aplicacions específiques per a iPad, més que per cap altre tauleta.
Avís per a detractors d'Apple: deuen haver observat que cinc dels dotze productes triats són d'aquesta empresa. Anticipant-se a les crítiques, Mossberg escriu que "Apple ha presentat més productes influents i revolucionaris per al consumidor mitjà que cap altra empresa durant els anys que he estat publicant la meva secció". I en això també coincideixo amb ell.
Albert Cuesta,
Els 12 productes tecnològics més influents dels últims 20 anys ..., Ara, 22/12/2013