Sil·logisme

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El sil·logisme és un mètode lògic creat per Aristòtil, a través del qual s'obté una conclusió mitjançant dues premisses (premissa major; que inclou el seu predicat (P),i la premissa menor; que inclou el seu subjecte (S). És possible que les premisses siguin ambdues veritables, ambdues falses o una veritable i una falsa, però la conclusió ha de ser necessàriament veritable o falsa. Ara bé, és impossible extreure una conclusió falsa a partir de premisses veritables, però tanmateix, és possible obtenir una conclusió veritable a partir de dues premisses falses. En tots els sil·logismes hi ha també un terme mitjà (M) que coincideix en les dues premisses i que és la unió d'ambdues ja que sense ell no se'n podria extreure la conclusió. Així mateix, però, en la conclusió el terme mitjà no hi ha d'aparèixer mai.

En els sil·logismes s'hi identifiquen les quatre figures (en negreta el terme mitjà):

  1. Primera figura: En la premissa major, el terme mitjà va davant del predicat i en la menor, va darrere del subjecte. Exemple: Tots els noruecs són europeus (Premissa major) Tots els ciutadans d'Oslo són noruecs (Premissa menor) Tots els ciutadans d'Oslo són europeus (Conclusió).
  2. Segona figura: En les dues premisses el terme mitjà sempre va darrere Exemple: Tots els ciutadans d'Oslo són noruecs (Premissa major) No tots els europeus són noruecs (Premissa menor) No tots els europeus són ciutadans d'Oslo (Conclusió).
  3. Tercera figura: En les dues premisses el terme mitjà sempre va davant Exemple: Els noruecs són europeus (Premissa major). Són noruecs tots els ciutadans d'Oslo (Premissa menor). Tots els europeus són ciutadans d'Oslo (Conclusió).
  4. Quarta figura: En la premissa major, el terme mitjà va darrera del predicat i en la menor, va davant del subjecte. Exemple: Tots els ciutadans d'Oslo són noruecs (Premissa major). Tots els noruecs són europeus (Premissa menor) Tots els ciutadans d'Oslo són europeus (Conclusió).

Enllaços externs

Sil·logística