Realitat

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Conjunt de coses que tenen una existència efectiva i actual. La realitat virtual és considerada com una simulació de l’autèntica realitat i té per objectiu substituir-la. La realitat natural està formada per tot allò que no depèn de la intervenció humana a diferència de la realitat artificial, que ha estat manipulada pels humans a partir d’objectes naturals.

La realitat és el conjunt de tot allò que existeix. Segons les escoles filosòfiques que analitzin el concepte, la realitat pot incloure o no entitats fora de l'abast de la percepció (com l'ànima o Déu) o en canvi pot ser el regne d'allò mesurable, accessible mitjançant la raó o els sentits i per tant succeptible de ser usat com a prova per a les hipòtesis o judicis.

Real pot usar-se com a sinònim de cert, de existent o fins i tot d'ésser i sol usar-se com a antònim de possible, irreal, ideal o imaginari.

Determinades escoles afirmen que la realitat és una construcció cultural com qualsevol altra, ja que suposant que hi hagués un món exterior objectiu,mai seria el mateix per a tothom, ja que dependria de les possibilitats d'accedir-hi, de l'experiència personal i de les facultats de l'ésser humà com a espècie.

Les disciplines que s'ocupen de la realitat són la filosofia (en especial les branques de l'ontologia i la metafísica), la sociologia i la psicologia.