Mètode científic

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Per mètode científic s'entén el mecanisme que utilitzen els científics a l'hora de procedir amb la finalitat d'exposar i confirmar les seves teories. Les teories científiques, destinades a explicar els fenòmens que observem, s'han de recolzar en experiments, o observacions que certifiquin la seva validesa. Hi ha dos pilars bàsics del mètode científic:

El primer d'ells és la reproductibilitat, és a dir, la capacitat de repetir un determinat experiment en qualsevol lloc i per qualsevol persona. De la mateixa manera donades unes determinades circumstàncies tothom pot observar, amb els mateixos instruments científics uns determinats fenòmens. L'observació es distingeix de l'experimentació en que mentre aquesta darrera es pot reproduir a voler, la primera es produeix sobre fenòmens espontanis. Aquest pilar es basa, essencialment, en la comunicació i publicitat dels resultats obtinguts.
El segon pilar és la falsabilitat. És a dir, que tota proposició científica ha de ser susceptible de ser falsada. Això implica que es poden dissenyar experiments -o que es poden fer unes determinades observacions, per mitjà dels instruments científics adients, sempre que es donin unes condicions determinades- que en el cas de donar resultats distints als predits negarien la hipòtesi posada a prova. La falsabilitat no és altra cosa que el modus tolendo tolens del mètode hipotètic deductiu experimental.

Elements del mètode científic

Vegeu també