Falsabilitat: Diferència entre les revisions

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
m
 
Línia 1: Línia 1:
La falsabilitat és un [[principi]] important en[[ ciència]], [[filosofia de la ciència]] i [[epistemologia]] enunciat per [[Popper,K]] per garantir la validesa d'una teoria científica, segons el qual una [[teoria]] no podrà ser considerada com a ben formada o [[científica]] si no compleix aquesta propietat, és a dir si no és refutable (cal tenir molt clar que ni "falsabilitat" vol dir "[[falsedat]]" ni "[[refutable]]" vol dir "[[fals]]"). Així, les teories han d'estar formulades de tal manera que permetin la [[comprovació]] amb la [[realitat]], és a dir, que no siguin formulacions que depenguin de [[creences]] sinó de la [[raó]]. És un dels pilars bàsics de l'[[escepticisme científic]].
+
La falsabilitat és un [[principi]] important en[[ ciència]], [[filosofia de la ciència]] i [[epistemologia]] enunciat per [[Popper,K]] per garantir la validesa d'una teoria científica, segons el qual una [[teoria]] no podrà ser considerada com a ben formada o [[científica]] si no compleix aquesta propietat, és a dir si no és refutable (cal tenir molt clar que ni "falsabilitat" vol dir "[[falsedat]]" ni "[[refutable]]" vol dir "[[fals]]"). Així, les teories han d'estar formulades de tal manera que permetin la [[contrastació]] amb la [[realitat]], és a dir, que no siguin formulacions que depenguin de [[creences]] sinó de la [[raó]]. És un dels pilars bàsics de l'[[escepticisme científic]].
  
  
 
[[Categoria:Conceptes]]
 
[[Categoria:Conceptes]]

Revisió de 11:51, 28 juny 2007

La falsabilitat és un principi important en ciència, filosofia de la ciència i epistemologia enunciat per Popper,K per garantir la validesa d'una teoria científica, segons el qual una teoria no podrà ser considerada com a ben formada o científica si no compleix aquesta propietat, és a dir si no és refutable (cal tenir molt clar que ni "falsabilitat" vol dir "falsedat" ni "refutable" vol dir "fals"). Així, les teories han d'estar formulades de tal manera que permetin la contrastació amb la realitat, és a dir, que no siguin formulacions que depenguin de creences sinó de la raó. És un dels pilars bàsics de l'escepticisme científic.