Empèdocles

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Empèdocles (Ἐμπεδοκλῆς) (Agrigent, 492 aC-432 aC) fou un filòsof grec pluralista. La seva obra, que es conserva fragmentàriament, és escrita en hexàmetres. Va viure probablement en temps en que a Agrigent governava Teró (Olimpíada 73 a la 77) i després es va unir a la revolució que va enderrocar a Trasideu, fill i successor de Teró (el pare d'Empèdocles, Metó, ja havia participat en una revolució) que fou un exemple per altres ciutats gregues.

Va intentar establir la igualtat política i va afavorir als pobres perseguint als aristòcrates. Li fou ofert el títol reial que va refusar. Fou també un orador brillant.

Va visitar Grècia, amb seguretat el Peloponès i segurament també Atenes, i suposadament també la colònia de Thuris a la Magna Grècia (vers 446 aC). Aristòtil diu que va morir ala seixanta anys.

Entre els seus deixebles hi va haver Gòrgies el sofista i retòric. Va deixar diverses obres escrites de les que es conserven el Καθαρμοί (poema en 3000 versos on recomana una bona conducte moral) i un poema sobre la natura amb 2000 verses hexàmetres.

Empèdocles considera que els elements primers són els 4 elements (terra, aigua, aire i foc) i que totes les altres coses es formen o destrueixen a partir de la barreja o separació d'aquests quatre elements per l'acció alternativa de dos principis de moviment:

  • L'amor (φιλότης), que impulsa la barreja.
  • L'odi (νείκος), que impulsa la separació.

El predomini alternatiu de cada una d'aquelles forces sobre els quatre elements dóna pas a la formació i destrucció de mons successius.

A banda d'això, el pensament religiós d'Empèdocles mostra similituds amb les teories dels eleàtics i els pitagòrics però no va adoptar cap dels seus principis fonamentals (encara que estava d'acord amb els darrers sobre la creença en l'emigració de l'anima). També es nega a menjar faves i carn d'animals.

Enllaços externs