Cosmologia

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La cosmologia o filosofia de la natura és l'estudi de l'estructura i la història de l'Univers a gran escala. Tracta de l'origen, l'estructura, i les lleis, de l'Univers. Es relaciona amb l'Astronomia, la Filosofia i la Religió. El terme cosmologia fou introduït per l'escolàstica i el racionalisme alemany.

La cosmologia és la més antiga de les ciències. La recerca dels nostres orígens no ha deixat de fascinar la humanitat. Històricament se sol dividir en quatre etapes: Grega, Medieval, Moderna i Contemporània.

Cosmologia Grega

Els presocràtics intentaren resoldre la qüestió d'un principi que donés raó dels canvis físics. Això fou ampliat per altres autors

Cosmologia Medieval

La concepció Aristotèlica es prolongà durant l'edat mitjana, si bé el cristianisme introduí importants innovacions en la cosmologia, amb idees com providència, creació, miracle, entre d'altres.

Cosmologia Moderna

Les aportacions de Copèrnic, Giordano Bruno, Galileu Galilei, Kepler, i Newton, entre d'altres, revolucionaren les idees de l'antiguitat, i de l'època medieval.

Cosmologia Contemporània

Els descobriments de les ciències van fer que a finals del segle XIX, i principis del segle XX, es pogués crear un corpus en què la cosmologia, lluny de les especulacions de segles anteriors, pren un contingut científic, basat en els descobriments en astronomia, teoria de la relativitat i mecànica quàntica. La cosmologia contemporània esdevé, des de un conjunt d'especulacions, en una autèntica ciència. A partir d'aquí, queden una serie de temes d'interès pels científics:

El futur de la cosmologia

Vegeu l'article del futur de la cosmologia

  • L'abundància de matèria, i falta de antimatèria.
  • La forma de l'Univers.
  • La teoria inflacionària.
  • L'expansió creixent de l'Univers.
  • Actualment s'intenten detectar les ones gravitatòries.
  • El projecte Supernoves i Cosmologia està preparant la posada en òrbita del telescopi SNAP.
  • El projecte d'observatori en òrbita GLAST.


Enllaços externs