Aspàsia de Milet

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aspàsia de Milet fou una dona milèsia, filla d'Axioc, que va anar a viure a Atenes i allí Pèricles se'n va enamorar. Pèricles estava casat amb una dama atenenca amb la que tenia tres fills però amb la que no vivia be, i va anar a viure amb Aspàsia amb el consentiment de la dona però sense formalitzar la unió, doncs la llei prohibia l'enllaç amb dones estrangeres. Es diu que va influir en la guerra contra Samos (440 aC) que interessava a Milet.

La casa d'Aspàsia fou un centre literari i filosòfic que va exercir força influència cultural. En morir Pèricles, Aspàsia es va aparellar a Lísicles. Un fill de Pèricles i Aspàsia fou legitimat per un decret especial i va prendre el nom del pare, essent després un dels sis generals que foren executats després de la derrota de les Arginuses el 407 aC.

Aspàsia apareix en diverses obres filosòfiques, entre elles alguns diàlegs de Plató, com a model de dona intel·ligent i amant de la saviesa. Igualment se la menciona en obres modernes, com els poemes de Leopardi o novel·les històriques que recreen l'època.