Fal·làcia

De Wiki de Filosofia
La revisió el 17:05, 16 oct 2009 per Tesa (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
  La fal·làcia es un argument que procura proveir i suministrar informació adequada per poder afirmar la veritat. La característica d'aquestes és que la informació es que no és adequada, encara que és el seu propòsti.
  Segons Irving Copi, una fal·làcia es un raonament incorrecet, però psicològicament persuasiu. Aquestes no són erros degut a la seva conclusió, sino al seu procediment, i a les premises. 
  Hi ha diferents tipus, anomentats fal·làcies de pertinència, que son les següents:
  - F. ad baculum: Literalment, fa referència al bàcul, element que simbolitza l'autoritat. Aquest tipus implica una falta que es justifica mitjançant el poder, per tal de provocar l'aceptacció d'una conclusió,  per considerar que és vertadera.

Per exemple: "Aquesta mesura es posarà en pràctica perquè jo ho dic".

  -F. ad hominem: Consisteix en una falta cap a l'ésser humà. Es presenta quan, en lloc de presentar les raons adequades per argumentar, es pretèn refutar-la mitjançant la censuració a l'individu que manté un argument oposat a l'individu que mantè tal fal·làcia.

Per exemple: Suposam que un nin comenta al seu pare una fórmula matemàtica, que s'explica a un curs elevat de l'essenuyaça, que ha sentit per televisió. En nin en qüestió, comenta tal fórmula al pare, i aquest no hi és d'acord amb ell, basant-se en què "nomès és un nin, que no té el coneixement necesaria per entendre-ho.

  -F. 'ad ignorantian: Es presenta quan es mantè que una proposició és vertadera perquè no s'ha demostrat que és falsa.

Per exemple: "ningú ha provat que Dèu no existeix, per tant, Dèu existeix"

  -F. ad populum: És la que es dirigeix al poble. Es presenta quan s'utilizta com argument i com raó fets circunstancials que impliquen la finalitat d'exercir els sentiments, emocions, etc d'un auditori.
  -F. ad rerecundia: Es dóna quan l'argument es basa en la falta de respecte a una autoritat, a un individu, o a les circunstàncies d'aquest.

Per exemple, si suposam que l'alcalde d'un poble és propietari d'una fàbrica de bicicletes, i estableix un projecta on vol establir carril bici a tal poble, una fal·làcia ad rerecundia consisitiria en argumentar que ho vol realitzar per qúestions econòmiques.

 -F.petitio principi: Es tracta de tomar la conclusió com a premisa.