Argumentació: Diferència entre les revisions

De Wiki de Filosofia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Primera edició)
 
Línia 1: Línia 1:
Sovint es considera que una argumentació és un conjunt d'[[arguments]] en suport d'una tesi. Ara bé, des de la pragmadialèctica es pot completar la visió que en té la [[lògica]].
+
Sovint es considera que una argumentació és un conjunt d'[[arguments]] en suport d'una tesi. Tot completant aquesta noció amb les aportacions de la [[pragmadialèctica]] es pot definir: “L’argumentació és una activitat verbal, social i racional destinada a convèncer un crític raonable de l’acceptabilitat d’un punt de vista tot presentant una constel•lació de proposicions que justifiquen o refuten la proposició expressada en el punt de vista” (van Eemeren, Grootendorst i Henkemans)
Comencem per una definició laxa (Plantin):
+
(a)“L’argumentació és l’operació per la qual un enunciador cerca transformar el sistema de creences i representacions del seu interlocutor per mitjans lingüístics”.
+
Segons Cuenca:
+
(b)“La estructura silogística (premisas-conclusión) y antitética (tesis-antítesis), por una parte, y el dialogismo (la confrontación entre un emisor actual y un receptor concreto o no, presente o representado textualmente), por otra, son las dos características fundamentales que explican y motivan el funcionamiento de los mecanismos lingüísticos y discursivos de la argumentación”.
+
Per van Eemeren, Grootendorst i Henkemans:
+
(c)“L’argumentació és una activitat verbal i social de [[raó]] destinada a augmentar (o disminuir) l’acceptabilitat d’un punt de vista discutible per part de l’oient o el lector, mitjançant la presentació d’una constel•lació de proposicions adreçada a justificar (o rebatre) el punt de vista davant d’un jutge racional”. 
+
(d) En una obra posterior els mateixos autors fan una definició més precisa: “L’argumentació és una activitat verbal, social i racional destinada a convèncer un crític raonable de l’acceptabilitat d’un punt de vista tot presentant una constel•lació de proposicions que justifiquen o refuten la proposició expressada en el punt de vista”.
+
  
En totes quatre definicions es considera l'argumentació alhora com a '''procés''' (quelcom que es fa per defensar o atacar un punt de vista) i com a '''producte''' (conjunt d'elements, especialment [[arguments]] que dónen suport a aquest punt de vista). Com a procés, una argumentació té les fases següents:
+
L'argumentació és alhora un '''procés''' (quelcom que es fa per defensar o atacar un punt de vista) i un '''producte''' (conjunt d'elements, especialment [[arguments]] que dónen suport a aquest punt de vista). Com a procés, una argumentació té les fases següents:
 
- Confrontació: Es palesa la diferència de punts de vista.
 
- Confrontació: Es palesa la diferència de punts de vista.
 
- Obertura:Les persones interlocutores decideixen discutir i acorden les regles.
 
- Obertura:Les persones interlocutores decideixen discutir i acorden les regles.
Línia 14: Línia 7:
 
- Clausura: Una part assoleix la seva fita, l’altra concedeix.
 
- Clausura: Una part assoleix la seva fita, l’altra concedeix.
  
Sovint s'utilitza com a sinònim de diàleg,però en forma una subclasse, la dels diàlegs argumentatius. Segons Walton, els diàlegs argumentatius poden ser
+
No és sinònim de diàleg, sinó que en forma una subclasse, la dels diàlegs argumentatius. Segons Walton, els diàlegs argumentatius poden ser
 
- Diàleg persuassiu.
 
- Diàleg persuassiu.
 
- Investigació.
 
- Investigació.
Línia 25: Línia 18:
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
  
Van EEMEREN Frans H.; GROOTENDORST, Rob; SNOECK HENKEMANS, Francisca (1996). Fundamentals of Argumentation Theory. Mahwah (NJ): Lawrence Erlbaum Associates.
+
Van EEMEREN Frans H.; GROOTENDORST, Rob; SNOECK HENKEMANS, Francisca (1996). ''Fundamentals of Argumentation Theory''. Mahwah (NJ): Lawrence Erlbaum Associates.
VEGA REÑÓN, Luis (2003). Si de argumentar se trata. Barcelona: Montesinos.
+
VEGA REÑÓN, Luis (2003). ''Si de argumentar se trata''. Barcelona: Montesinos.
WALTON, Douglas N. (2006). Fundamentals of Critical Argumentation. New York: Cambridge.
+
WALTON, Douglas N. (2006). ''Fundamentals of Critical Argumentation''. New York: Cambridge.
  
  
Línia 34: Línia 27:
  
 
Pàgina de Douglas Walton [http://io.uwinnipeg.ca/~walton/p_and_p.htm]
 
Pàgina de Douglas Walton [http://io.uwinnipeg.ca/~walton/p_and_p.htm]
BELTRAN, J. Argumentar, una capacitat filosòfica
+
BELTRAN, J. ''Argumentar, una capacitat filosòfica'' [http://www.xtec.es/sgfp/llicencies/200506/memories/1103m.pdf]

Revisió del 13:50, 4 jul 2007

Sovint es considera que una argumentació és un conjunt d'arguments en suport d'una tesi. Tot completant aquesta noció amb les aportacions de la pragmadialèctica es pot definir: “L’argumentació és una activitat verbal, social i racional destinada a convèncer un crític raonable de l’acceptabilitat d’un punt de vista tot presentant una constel•lació de proposicions que justifiquen o refuten la proposició expressada en el punt de vista” (van Eemeren, Grootendorst i Henkemans)

L'argumentació és alhora un procés (quelcom que es fa per defensar o atacar un punt de vista) i un producte (conjunt d'elements, especialment arguments que dónen suport a aquest punt de vista). Com a procés, una argumentació té les fases següents: - Confrontació: Es palesa la diferència de punts de vista. - Obertura:Les persones interlocutores decideixen discutir i acorden les regles. - Argumentació: Les parts expressen els arguments i presenten i responen objeccions. - Clausura: Una part assoleix la seva fita, l’altra concedeix.

No és sinònim de diàleg, sinó que en forma una subclasse, la dels diàlegs argumentatius. Segons Walton, els diàlegs argumentatius poden ser - Diàleg persuassiu. - Investigació. - Negociació. - Recerca d'informació. - Deliberació. - Erístic.


Bibliografia

Van EEMEREN Frans H.; GROOTENDORST, Rob; SNOECK HENKEMANS, Francisca (1996). Fundamentals of Argumentation Theory. Mahwah (NJ): Lawrence Erlbaum Associates. VEGA REÑÓN, Luis (2003). Si de argumentar se trata. Barcelona: Montesinos. WALTON, Douglas N. (2006). Fundamentals of Critical Argumentation. New York: Cambridge.


Enllaços

Pàgina de Douglas Walton [1] BELTRAN, J. Argumentar, una capacitat filosòfica [2]