Un suggeriment inquietant

  • Alasdair MacIntyre
  • Ignasi Llobera i Trias
Paraules clau: MacIntyre, Ètica, Virtut, Ciència-ficció

Resum

Traducció catalana del primer capítol de l'obra Rere la virtut (After Virtue, 1981), d'Alasdair MacIntyre.

La primera meitat d’aquesta obra està dedicada a explorar la naturalesa dels desacords morals i l’emotivisme imperant en el món contemporani, com també a analitzar per què el projecte il·lustrat per justificar la moral estava condemnat a fracassar. A la segona meitat, MacIntyre identifica les úniques dues alternatives a aquest projecte: Nietzsche o Aristòtil. Explorant les respectives concepcions de les virtuts, MacIntyre acaba optant per Aristòtil.

En concret, el primer capítol de Rere la virtut, “Un suggeriment inquietant”, està inspirat en la novel·la de ciència-ficció post-apocalíptica Un càntic per a Leibowitz (A Canticle for Leibowitz, 1959), de Walter M. Miller Jr., similar a una obra que us serà més familiar: la catalana El mecanoscrit del segon origen (1974) de Manuel de Pedrolo, del qual enguany celebrem el centenari del seu naixement.


Visites: Resum | 107 | vegades, Article PDF |

Baixades

Les dades de baixada encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Ignasi Llobera i Trias

Actualment és professor de Filosofia al Col·legi Internacional SEK Catalunya, on imparteix tant el currículum nacional (Selectivitat) com el currículum internacional (International Baccalaureate Organization).

Continua investigant filosofia i publicant, com per exemple el seu article "Akrasía inversa genuina de la primera persona" a la revista Pensamiento el 2017.

És Doctor en Filosofia Moral amb Menció Internacional per la Universitat de Barcelona (2014) amb la tesi: Les other-regarding virtues en l'ètica contemporànea, Màster en Pensament Contemporani (2009, UB)  i Llicenciat en Filosofia (2008, Premi Extraordinari de Llicenciatura, UB).

Després de gaudir de diverses beques de la UB i de La Caixa, Ignasi Llobera va guanyar la beca FPU del Ministerio de Educación i va començar el Doctorat (2009/2013) a la mateixa universitat. El projecte d’investigació, dirigit per la Dra. Margarita Mauri, el dedica al camp de l’ètica contemporània de la virtut. Durant els primers dos anys de doctorat (2009/11) va ser investigador visitant a universitats estrangeres de gran prestigi: primer (curs 2009/10), a la University of St. Andrews (Escòcia) sota la supervisió del Prof. John Haldane; després (curs 2010/11), a la University of Notre Dame (Indiana, EUA) sota la supervisió del Prof. David Solomon, on es va entrevistar regularment amb el mateix Alasdair MacIntyre.

Referències

LLOBERA, I. (2011) “Nietzsche o Aristòtil? Reflexions entorn l’obra After Virtue d’Alasdair MacIntyre”, Diàlegs 53 (2011) juliol, p. 67-86.
Publicat
21-01-2019
Com citar
MacIntyre, A., & Llobera i Trias, I. (2019). Un suggeriment inquietant. Filosofia, Ara! Revista Per a Pensar, 4(2), 27-29. Recuperat de http://www.infofilosofia.info/revista-prova/index.php/FA/article/view/190