Filosofia, ara! Revista per a pensar

http://filoara.cat - Vol. 5 (2019) Número 1 - ISSN 2462-3865

 

Comunicacions guanyadores de la Jornada acadèmica sobre “L’Europa de les Revolucions”

 

Xavier Serra i Besalú

 

La 10a edició de la Jornada acadèmica del Dia d’Europa, que aplega des del curs 2009-10 a Instituts de diferents punts de la demarcació educativa gironina ha estat, novament, un èxit. Es va desenvolupar el dia 10 de maig de 2019, com a culminació d’un ampli treball previ. En aquest cas hi han participat els alumnes de 1r de Batxillerat de quatre Instituts: el Rafael Campalans, d'Anglès; el de Cassà; el Salvador Espriu, de Salt; i el Carles Rahola, de Girona, amb la col·laboració de l'Oficina Europe Direct, de la Universitat de Girona i diferents Ajuntaments i editorials.

Aquesta Jornada acadèmica, amb el format típic d’un Congrés preuniversitari, com es pot veure a la web http://filoara.cat/de19, ha girat enguany al voltant del tòpic “L’Europa de les revolucions”, directament relacionat amb el monogràfic d'aquest número de la nostra revista.

A més de els activitats que han dut a terme els alumnes, com la participació en fòrums de debat, l’estudi de documents textuals i d’audiovisuals, la presentació de breus estudis historicofilosòfics en anglès sobre 4 moments revolucionaris, l’elaboració d’un documental, diferents actuacions artístiques, etc., ha comptat també amb una ponència a càrrec del prof. Joan Vergés, docent de Filosofia a la Universitat de Girona i Director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, amb el títol “Europa no és un lloc, és una idea”, l’anàlisi del documental d’Andrew Marr “Revolution” (BBC) o la presentació de les millors comunicacions elaborades per alumnes de diferents centres.

Entre aquestes, ens ha sembla oportú publicar-ne algunes, en concret les de la Paula Matamala, de la Mireia Flores i de la Sara Ridao, totes elles estudiants de 1r de Batxillerat.


"