Fòrum de filosofia
28 de Març de 2024, 08:21:28 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
   Inici   Ajuda Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  
Enquesta
Pregunta: Quina postura creieu que és la millor?
etnocentrista - 0 (0%)
relativista moderat - 10 (52.6%)
relativista radical - 0 (0%)
universalista moderat - 8 (42.1%)
universalista radical - 1 (5.3%)
Total de vots: 18

Pàgines: [1] 2   Anar Baix
  Imprimir  
Autor Tema: enquesta sobre universalisme o relativisme  (Llegit 26122 cops)
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« el: 08 de Febrer de 2007, 06:22:46 »

Després de l'expectació del debat entre l'universalisme i el relativisme (almenys al meu institut) que opineu: universalime o relativisme?
« Darrera modificació: 09 de Febrer de 2007, 04:12:15 per javife » En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #1 el: 10 de Febrer de 2007, 09:24:44 »

Hola Jaume! Jo em decanto pel relativisme, però moderat. Crec que l'etnocentrisme és una posició poc inel·ligent, no té arguments sòlids. En canvi l'argument més sòlid de l'universalisme és que una pràctica cultural és objectivament bona si promou el benestar dels individus afectats per aquesta, i que existeixen veritats universals. Però si ni els propis universalistes no són capaços de definir BENESTAR, no es contradeixen? Si el benestar és un concepte subjectiu vol dir que no hi ha veritats universals.
En línia
<<((LAURA))>>
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 4



« Resposta #2 el: 12 de Febrer de 2007, 03:01:11 »

JAUMEEE!
mol bé aquesta pregunta. A la nostra clase ha significat un gran tema de debat. Principalment entre els relativistes i els universalistes. Jo, des del meu punt de vista em decanto per el relativisme, tot hi que és moderat. Crec que una cultura no la podem entendre, excepte si no hi sóm dins el context. Crec que si fóssim dins aquells costums podriem entendre'ls perfectament i veure com extranys els que nosaltres ara veiem com "normals".
A la classe, algun tret i punt d'etnocentrisme s'hi va mostrar. Crec que és una postura molt poc madura. Crec que amb un toc de poca importancia al tema i crec que s'hauria de fer mirar qui penses d'aquesta manera.

Res més...

LAURA
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #3 el: 12 de Febrer de 2007, 03:24:31 »

Hola a tothom! Per començar, Gerard, l'etnocentrisme no és cap cultura, sinó que és una una posició filosòfica. Molts dels arguments de l'universalisme o del relativisme són criticar els de les altres posicions, igual que l'universalista contrarresta l'argument relativista que diu que no podem comprendre una cultura si no hi pertanyem, dient-ne el contrari. Moltes vegades l'argument és un atac a les altres posicions, és qüestió de defensa.
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #4 el: 12 de Febrer de 2007, 03:59:20 »

Perquè són els arguments que hem de donar per defensar-nos.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #5 el: 12 de Febrer de 2007, 04:31:04 »

totalment d'acord amb koniek. Sempre doneu els mateixos arguments. Però, des del meu punt de vista el relativisme no és la solució: si s'aplica totes les cutures s'anirant saparant (no podem opinar ni interferir) fins al punt que tothom creurà que la seva és la millor i tornarem a l'endocentrisme. En canvi amb l'universalisme s'aconsegueix una posició que ni perjudica els uns ni els altres; quin mal hi ha en observar i estudiar una altra cultura?  Ginyar
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #6 el: 12 de Febrer de 2007, 05:13:32 »

Les cultures no es separaran, ja estan separades. Si creus que la teva cultura és la millor ja és una posició etnocentrica, i això hi sera es separin o no les cultures. I el que ha dit en gerard és absurd. I segons vosaltres no sortimd'aquí, però explicam, que és aqui?
I ja ho he dit en un altre comentari, però ho torno a repetir, si nosaltres insistim en un primer argument, i vosaltres en doneu dos o tres, però nosaltres no podem donar més arguments, ja que tots els vostres arguments els construiu a sobre d'una base que per a nosaltres és falsa, i per tant fins que vosaltres no accepteu aquesta base, no podrem donar més arguments. Però clar, si accepteu aquesta base, en certa part ens donareu la raò als relativistes! tot això que he explicat és el que com tenim anomenat en els apunts, és una fal·lacia de petició de principi.
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #7 el: 12 de Febrer de 2007, 06:54:50 »

No estic d'acord amb tu, Jaume. Segons tu el que hauríem de fer és unificar totes les cultures? No creus que ja hi ha prou globalització? Tu el que vols és que totes les cultures acabin sent la mateixa? Això és impossible, ja que entre unes i altres hi ha diferències insalvables, i crec que és això el que fa que sigui interessant conèixre-les.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #8 el: 12 de Febrer de 2007, 07:06:50 »

doncs jo crec que no. Des de sempre les cultures s'han relacionat entre elles (per exemple moltes de les paraules que utilitzem havitualment provenen de l'arab). Com expliques aquest fet?? Totes les cultures tenen unes coses en comú (valors). Potser m'has mal interpretat pero jo no he dit en cap moment que la nostra cultura sigui millor que una altra. tu ho has dit: degut a la globalització les cultures s'estan unint, però creus que dien "no l'entenc per tant no opino" aconseguiras alguna cosa. Com a mínim amb l'universalisme es pot assegurar que no es vulneraran els drets dels individus, no creus?Huh? Ginyar
« Darrera modificació: 12 de Febrer de 2007, 07:37:03 per javife » En línia
<<((LAURA))>>
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 4



« Resposta #9 el: 12 de Febrer de 2007, 07:14:38 »

Si, Gerard i Jaume, he criticat l'etnocentrisme! Però crec que és mereix ser criticada! En cap moment no he criticat les cultures, només he criticat una manera de pensar i no crec que sigui res de dolent.
Els arguments son sempre els mateixos? Crec que vosaltres no en doneu cap de convincent, i el que penseu vosalres si que potser desunificar les cultures volent-ne una general i homogènia. Reflexiona-hi! Ginyar
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #10 el: 12 de Febrer de 2007, 07:26:41 »

doncs jo crec que no. no confonguis universalisme amb IMPERIALISME. El relativisme provoca que cada cultura s'aïlli de la resta, però axiò en l'actualitat és impossible. No creus que és més lógic que les cultures es relacionin entre elles (tal i com ha passat sempre)
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #11 el: 12 de Febrer de 2007, 07:31:09 »

A mi em sembla que confons dos conceptes molt diferents: l'etnocentrisme amb el relativisme. Jo no sé com llegeixes però jo en cap moment he dit que la nostra cultura sigui millor que les altres. Com bé has dit tu, moltes de les paraules que utilitzem provenen de l'àrab, però és gràcies a les diferències entre cultures que les hem pogut adquirir. Si no haguessin existit aquestes diferències, hagués estat impossible, ja que llavors no estaríem parlant de cultures sinó d'una sola cultura.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #12 el: 12 de Febrer de 2007, 07:35:10 »

com??? jo tampoc he dit això!!!!!! Si que hi ha diferencies entre d'altres cultures, però jo el que dic és que no els pots aïllar unes de les altres de cop i volta, perquè sempre han estat en contacte.
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #13 el: 12 de Febrer de 2007, 07:42:02 »

Torna-hi, no estem parlant d'aïllar-les, simplement de deixar-les com estan. Em sembla que esteu tan obsessionats que no enteneu ni tan sols el que els relativistes defensem. Volem el contrari del que dieu, volem deixar-les tal com estan.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #14 el: 12 de Febrer de 2007, 08:08:57 »

I no has pensat que això és el que us passa a vosaltres?? Poster tu no ho creus així, però el cert és que el relativisme separa cultures. Perquè, dixar-se axí, com??  Ginyar
En línia
Pàgines: [1] 2   Anar Dalt
  Imprimir  
 
Anar a:  

Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!