Fòrum de filosofia
28 de Març de 2024, 10:56:35 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
   Inici   Ajuda Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  
Pàgines: 1 [2] 3 4 5   Anar Baix
  Imprimir  
Autor Tema: Hi han criteris universals?  (Llegit 48295 cops)
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #15 el: 08 de Febrer de 2007, 05:36:02 »

Ja que m'ho preguntes directament jo seria un relativista moderat, vull dir que no poso la cultura per sobre de l'individu, no veig clar això que les cultures o els pobles tinguin drets, i menys encara hi posaria la meva per sobre de res, les creences quan més estranyes i diferents més fascinants són, el que jo voldria és poder sortir del nostre món mental i experimentar-ne d'altres tant com sigui possible, això és relativisme?
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #16 el: 08 de Febrer de 2007, 05:54:05 »

Eudald, crec que t'equivoques. A classe vas comentar que no podem erradicar pràctiques que violin els drets humans perquè potser els individus de la societat en qüestió hi troben un sentit moral que nosaltres no sabem veure. Però, que opines de les dones que necessiten el consentiment dels familiars per casar-se? La dona hi troba un sentit moral positiu?
En línia
gerard tarrats costa
Visitant
« Resposta #17 el: 08 de Febrer de 2007, 06:00:38 »

Diògenes...això no s'ho creu ningú..

PD: Eudald,  He dit criteris universals ( NO occidentals )

fent amics..
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #18 el: 08 de Febrer de 2007, 06:05:06 »

Estic molt dacord amb tu! I em dona la sensació que la majoria dels universalistes, al menys els del meu institut, no s'adonen que no existeixen  aquest criteris universals totalment delliurats de la influència de la cultura occidental.

I en quan a tu javife, no, això potser no els hi produeix res, però això és segons la teva manera de veure-ho, ja que aquí la llibertat està relativament present en tot. Però igual com tu necessites el consetiment dels teus pares per anar a una excursió, ells ho necessiten per casar-se. Clar que potser un cop descobreixin una altre manera de actuar, preferiran l'altre, però en punt fagin això, estaran renegant de la seva cultura.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #19 el: 08 de Febrer de 2007, 06:10:52 »

i doncs, eduald, no creus que és una mica egoisa això de que tú si que puguis tenir llibertat i els altres no només pel fet que la seva cultura els hi impdedeix?
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #20 el: 08 de Febrer de 2007, 06:14:29 »

des del meu punt de vista, si és injust. Però tornem al tema de sempre, tu no els pots compendre, si realment ells estiguessin patint, creus que no hi hauria un canvi? Sempre que alguna cosa és rebutjada per la majoria de la població acaba amb una revolució i amb el fi d'aquesta.
En línia
PaTiUa ^^
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 6


« Resposta #21 el: 08 de Febrer de 2007, 06:18:04 »

No crec que, per exemple, no demanar permís als teus pares per casar-te sigui renegar de la teva cultura, simplement és prendre una iniciativa d'independització...
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #22 el: 08 de Febrer de 2007, 06:21:04 »

Pero si és el cas que la cultura a la cuals pertany t'ho impedeix, t'estaras enfrontant als teus pares si, pero al cap i a la fi, t'estaras enfrentan a la cultura.
En línia
antigona
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #23 el: 08 de Febrer de 2007, 07:49:30 »

Eudald dius que la llibertat està relativament en tot... Criteri universal?

Jo crec que hi ha una voluntat intercultural d'entendre's. La postura relativista tanca cada cultura en sí mateixa titllant-la d'incomprensible per a les altres. Pensa que no critica cap punt de la cultura, però tampoc n'afavoreix cap. Jo crec que l'intercanvi cultural és bo i necessàri en l'actual globalització.

Per què tu pots opinar deslliuradament dels criteris de la societat occidental on vius i els universalistes no?

Jo estic d'acord amb la tolerància relativista, tothom té dret a creure en el que vulgui.. Però en altres punts no estic d'acord.

El relativisme és un carrer sense sortida per a l'antropòleg.
En línia
Colombo
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 15


« Resposta #24 el: 08 de Febrer de 2007, 08:12:03 »

Hola a tots.
La diversistat cultural existeix. El problema és moltes vegades el mateix: com viure uns al costat dels altres? Què passa quan alguns custums estan en conflicte amb uns altres? Hi ha coses que per molt "culturals" que siguin ens escandalitzen, com per exemple menjar carn humana. Crec que els drets humans són de entrada un bon criteri per dir si un costum ha de ser respectat o no. El relativisme no el puc acceptar perquè llavors ens ho em d´empassar tot, per horrorós que sigui. Potser hauríem de posar en dubte la creença en la idea de què tot el que és cultura ha de ser bo. Però d´altra banda tinc un altre problema: si els drets humans són universals, com és que han sortit d´una cultura concreta com la nostra, és a dir, l´occidental? La universalitat no la imposen sempre unes determinades cultures a unes altres? La universalitat no és allò particular però multiplicat per mil?

 Huh


En línia
antigona
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #25 el: 09 de Febrer de 2007, 04:20:02 »

A mi em sembla que confoneu universalisme amb etnocentrisme, per que el que dieu és que els universalistes tenen la voluntat d'imposar la cultura occidental a les altres, per que la consideren la millor.

Jo mai he dit que consideri la meva cultura la millor. És més, dir això seria una bajanada per que no conec totes les cultures del món. Però en canvi, tinc voluntat d'entendre altres cultures, de conèixer-les, d'enriquirme amb tot lo positiu que em puguin aportar... I això el relativisme no m'ho permet, ja que parteix de la idea de que si vull conèixer altres cultures i entendre alguna cosa m'hi he de capbussar fins a l'extrem d'integrar-m'hi del tot. El relativisme tanca cada cultura en sí mateixa! Jo crec que els valors de l'home van més enllà del lloc on ha nascut i de la cultura que li han imposat! De veritat creieu que una cultura diferent és una barrera insalvable per a que dues persones s'entenguin?? Per que això sembla una conclusió pràctica del relativisme... A més, crec que ja ho vaig dir, però reitero... Tolerar no vol dir criticar ni jutjar, però tampoc vol dir estar d'acord ni creure que és correcte o bo. Simplement vol dir: "No ho puc entendre, per tant, ni ho intento. M'és indiferent, per que jo només entenc la meva cultura"
En línia
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #26 el: 09 de Febrer de 2007, 07:11:12 »

totalment d'acord amb Antígona: el relativisme que tenca les cultures com bombolles és ridícul, però (contra L'universalisme d'Antígona i companyia...) critereis per jutjar un altre des de tu és imperialisme, o sigui que el relativisme moderat és la solució: i crec que és el que defensa Antígona en el fens del fons del fons... perquè t'hauriés d'interessar per altres cultures si tu ja saps el que és bo i dolent de forma absoluta perquè t'ho diu la teva cultura? aprendre dels altres vol dir admetre que no ho saps tot ni tens la veritat, no?
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #27 el: 10 de Febrer de 2007, 11:28:35 »

Jo soc universalista moderat,  i no crec que ciriticar a les altres cultures sigui imperialisme..... Per entendre una cultura primer l'has de criticar, estudiar, comparar, torbar pràctiques positives i negatives, i com molt bé a dit antigona enriquir-nos amb tot el positiu que ens puguin aportar. No crec que hi hagi una cultura superior a la resta, però si que crec que hi ha uns drets superiors a les cultures i que s'han de respectar!!!!! El relativisme separa cultures, no les uneix. I per això crec que la postura de relativista moderat és erronia Ginyar
En línia
àngels
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #28 el: 10 de Febrer de 2007, 01:53:05 »

He llegit una cosa que m'ha deixat desconcertada...

Eliminar cultures?? per el simple fet de?? per el fet que no s'adaptin, o més ben dit, perque no estiguem d'acord amb el que pensen o el que fan?? Huh

N'estic segura que la gran majoria de cultures no tenen ni ideia del que son els drets humans...

Totes aquestes cultures que "violen" els drets humans, creieu que tenen algú que els hi digui que allo que fan no és normal o no està be? Que és normal? i Que és bé? potser per nosaltres no és normal que dones de diverses cultures s'hagin de maltractar fisicament cada vegada que algun dels seus familiars es mor, pero potser per elles si no ho fesin no podrien estar amb la conciencia tranquila...! com podem saber si ho fan per adoració a Déu o per alguna cosa d'aquesteS??
Igual que a nosaltres ens repeteixen desde que naixem fins que morim, has de portarte bé, no has de fer mal, no diguis mentides(etc.), en ells els hi repeteixen diferentes coses.
El que dic és que entendre una cultura, la manera en que actuen, les coses que fan.. no les podem entendre,és impossible.
D'acord, cerc que hem de creure en la nostre cultura, pero respectant les altres per sobre de tot, perque encara que en alguns us ho sembli, no som millors, ni molt menys.

àngels.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #29 el: 10 de Febrer de 2007, 08:36:49 »

Angels, tal i com s'ha dit en aquest fòrum, no pots afirmar que hem de tancar cada cultura en un globus, perquè en un món com el d'avui en dia, això és impossible. Totes les cultures han agafat prèstecs de les altres (s'han copiat alguna pràcitca,etc) i per tant totes tenen en comú alguna cosa, no?I tal i com has dit, les cultures que no saben res dels drets humans, per que serà?? Un universalista les intentarà explicar, en canvi un relativista, des d'un principi veurà que això és impossible (la teva visió). Per tant, amb l'universalisme es soluciona la teva queixa plantejada no?Huh?? Ginyar
En línia
Pàgines: 1 [2] 3 4 5   Anar Dalt
  Imprimir  
 
Anar a:  

Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!