Fòrum de filosofia
29 de Març de 2024, 12:10:31 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
   Inici   Ajuda Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  
Pàgines: [1] 2 3 ... 5   Anar Baix
  Imprimir  
Autor Tema: Hi han criteris universals?  (Llegit 48302 cops)
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« el: 07 de Febrer de 2007, 03:27:46 »

En el nostre institut una redacció de filosofia sobre l'universalisme o relativisme ha aixecat gran excpectació i discusóns entre els alumnes! Jo em decanto per el pensament relativista. El gran argument que defensen els meus amics universalistes és el de l'existencia de criteris universals. Existeixen aquests criteris? jo crec que no. El que si que és veritat es que hi han unes bases comúns, com és buscar el benestar de la societat, pero això no comporta que hi hagi un criteri universal sobre la manera d'aconseguir aquest benestar, ja que el benestar es un criteri subjectiu.

Aviam que hi digeu! Ginyar
En línia
Gi
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 5



« Resposta #1 el: 07 de Febrer de 2007, 05:47:06 »

Jo també sóc de l'institut de l'Eudald i també m'he vist implicada en aquest debat tant problemàtic.

Jo també sóc relativista. Tal i com diu l'Eudald, segur que els universalistes defensen un criteri general (com sería no fer mal a la gent, o respectar-la) bé, dons jo penso que hi ha moltes maneres de fer-ho, segons la persona, la cultura, etc.

Un universalista, doncs, només vol imposar la seva manera de arribar a aquests objectius, sense admetre que poden haver-hi diferents criteris.

Es neguen a admetre que si haguessin nascut en un altre lloc, i se'ls hagues implantat una altra cultura, creurien molt diferent, veurien les coses des d'un altre punt de vista..però jo penso que això és cert.

Només es pot entendre una cultura des de dins...això hauria d'estar clar.


IES Castelló d'Empúries
En línia
gerard tarrats costa
Visitant
« Resposta #2 el: 07 de Febrer de 2007, 06:07:56 »

boness gent!

eudald.. et puc respondre molt facilment. Els drets humans són criteris universalistes, on s'hi regeixen tots els humans sense distinció. Per tant, un fet d'una cultura que no els respecti, hauría de ser el·liminada.
Els dret humans estan pensats per la humanitat en general, no em contestis digent que són criteris occidentals! Ginyar

kuidat! A comentar! Somrient
En línia
gerard tarrats costa
Visitant
« Resposta #3 el: 07 de Febrer de 2007, 06:10:33 »

soc el mateix d'abans.

Queda clar que són els fets que hauríen de ser el·liminats i no la cultura.
volia evitar confosions! Ginyar
En línia
antigona
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #4 el: 07 de Febrer de 2007, 07:07:58 »



Jo també sóc de l'institut de l'Eudald i la Gi, però em decanto més per una altra postura, la universalista.

Jo crec que tot depèn de les prioritats en quant a drets i llibertats. Qui està per sobre, la cultura o l'individu?

Com a relativistes, insinueu que una persona d'una cultura mai podrà entendre a una altra persona pertanyent a una altra cultura diferent, per que no estàn dins la mateixa. No podrà entendre els seus costums, ni tan sols els seus valors, ja que dieu que no hi ha cap valor comú, ni tan sols els drets humans.

Jo crec que això no és cert. Totes les cultures que han sobreviscut al llarg de la història de la humanitat necessàriament han de tenir uns valors comuns que assegurin la supervivència del grup: solidaritat, familiaritat, no robar, l'assasinat (en general) ...

Els drets humans es van pactar internacionalment. Al extrem, les conclusions relativistes ens portarien a que no ens podem entendre entre diferents cultures, per tant, els organismes internacionals, els intents d'integració d'immigrants, la negociació entre països amb diferent cultura... tot això és inútil? mai ens podrem entendre?

Jo estic a favor de la internacionalització i la multiculturalitat, però això requereix unes mínimes normes de convivència. Només cal pactar-les.

L'home no és només cultura, al cap i a la fi, cada individu és diferent i potser fins i tot s'entenen millor dos persones de diferent cultura però amb semblant personalitat que dos persones d' una mateixa cultura però de caràcter oposat.

I que passaria si en una cultura estés ben vist agredir les persones que pensen diferent? de diferent religió? ... segons vosaltres els hauriem de deixar fer, encara que trepitgin la llibertat de pensament dels altres amb actes violents... Jo respecto que cadascú pensi diferent i crec que tothom hauria de fer-ho, i si m'hi trobés li diria a aquesta persona que el que fa no està bé, perque així ho crec, indiferentment de la cultura que sigui.

No estic a favor d'un universalisme colonitzador que porti les idees occidentals a totes les cultures, ni a favor d'imposar. El relativisme em sembla bé, el respecte em sembla bé, la tolerància també... Però fins al punt en que es viola la llibertat personal de l'individu (dret humà-->el meu criteri universal).

Els extrems no són bons, ni una postura ni un altre, però afegim polèmica!  Somriure
 
En línia
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #5 el: 07 de Febrer de 2007, 08:59:49 »

Eudald, què tal et sembla l'argument de Antígona que la llibertat de pensament és un valor que hauria d'aceptar tothom? sense això no hi hauria ni tan sols aquest debat, no? vull dir que si no l'acceptes com universal sembla que et contradius, no?
En línia
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #6 el: 07 de Febrer de 2007, 09:03:55 »

La Gi acaba dient que és cert, però per a qui? només per a tu? només en la teva cultura o cert per a tothom?
En línia
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #7 el: 07 de Febrer de 2007, 09:11:42 »

El Koniek diu que vol eliminar coses de les altres cultures, no hauriem de començar eliminant la nostra superioritat? els occidentals ens sentim superiors i no ho podem evitar pero voleu dir que ho som tant? a mi em sembla que no, els esquimals o els de la selva no volen pas eliminar res de nosaltres que jo sàpiga... llavors potser són una mica més superiors encara
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #8 el: 07 de Febrer de 2007, 09:56:39 »

Per a l'antigona i en diogenes que si reafirma:

Potser l'antigona te part de raò a l'hora de dir lo del pensament, pero crec que la llibertat d'expressió ja no es un tret gaire cultural, ja que si que hi han cultures que són masclistes per exemple, pero això no ve donat per la cultura, es més, la gran majoria dels paisos de tot el món ho eren fa pocs anys i actualment encara ho son, amb menor grau però ho són.
I la llibertat d'expressió hi aquests tipus de repressió no venen més donades per la política que per la cultura? Nohosé, potser m'equivoco pero jo aquest tema el vex fora de l'àmbit cultural.

Hi el que ha dit en Koniek, ho tobo més etnocentrista i imperalista que no pas universalista, i si, potser els drets humans han estat triats per acord internacional, però casualment, els criteris establerts per aquest concens són els occidentals una mica disfrasats. I també que, que sigui internacional, no vol dir que sigui multicultural, perqué m'agardaria saber si les tribus amazoniques van ser convidades.

I tornan al que ha dit Antigona que diu que algo en comú han hagut de tenir totes les cultures, hi estic d'acord pero penso que no es poden considerar criteris culturals, ja que més aviat formaria part de l'instint de supervivencia i els sentiments.

Vinga animeu-vos a criticar més! jaja! Ginyar
En línia
gerard tarrats costa
Visitant
« Resposta #9 el: 07 de Febrer de 2007, 10:07:53 »

Perdona diògenes però m'has interpretat força malament,

jo no volia pas dir que s'han d'eliminar cultures (no mol menys), he dit que saurien d'eliminar accions que hanessin en contra dels drets humans.
En línia
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #10 el: 07 de Febrer de 2007, 10:54:38 »

crec que t'he entès bé, he dit que tu volies eliminar coses d'altres cultures, i és això el que has dit no? ve doncs que passa si venen gent de fora i volen eliminar les nostres coses, perquè de coses injustes n'hi ha moltes aquí també no? si volem parlar de drets humans i donar llissons als altres primer els hauríem de respectar nosaltres... crec, vui dir que això dels drets humans queda molt bé pero vols dir que so creu ningú?
En línia
vAne..Pitufa**
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 1


« Resposta #11 el: 08 de Febrer de 2007, 09:43:38 »

Koniek^^

sOc una aLumne de lIES de la jOnkera i a cLasse de fiLOsofia hem tinGut també unS quantS  aspecteS tractatS__

penSu que tenS raO en eL que diuS, que s'haUria deliminAr tOt el que rebutJa qualSevol cultura...els drEts humans univerSalistes no han de ser partiCularS, sino q han de generalitzar-se!

aRa bé, les culturEs que es contraposin als drets humanS si q'hauran d'eliminar-se*

o nO?
En línia
Sherpa
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 3



« Resposta #12 el: 08 de Febrer de 2007, 09:51:43 »

Ejem, la cultura occidental és la cultura que més incompleix els drets humans. Als EEUU, hi ha assesinats cada día per tonteries, la gent te armes a casa, ¿eliminem la cultura americana? A occident els homes maltracten a les dones, l'humà mata, l'humà construeix habitatges a preus innaccessibles, els drets humans són una icona, un simbol que com molts altres símbols no té cap sentit.

Si haguessim d'eliminar cultures, o simplement, coses de cultures que no cumpleixen els drets humans ens hauriem d'autoeliminar.

salut !
En línia

Torna a casa, el hijo pródigo, para comer.
PaTiUa ^^
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 6


« Resposta #13 el: 08 de Febrer de 2007, 09:54:06 »

VAne:
Jo també s'ha de respectar a tothom i és cert que hi han uns drets humans que teòricament s'haurien de respectar però, potse r el que per a nosaltres és moralment correcte en la nostra cultura, en una altra segurament deuen pensar el contrari i pensar que el que nosaltres fem és moralment incorrecte...
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #14 el: 08 de Febrer de 2007, 03:52:59 »

Estic d'acord amb Sherpa. Els drets humans totalment neutrals són utópics!! De la mateixa manera que ho seran els criteris universals.

Ara trobo una bestialitat el que ha dit Vane d'eliminar les cultures que s'oposin als drets humans. Que s'haguèssin d'eliminar alguns elements, es pot discutir, pero el fet de destruir una cultura ho trobo fora de lloc. Com ha dit en aquest forum Diògenes i com molt bé ha exemplificat Sherpa potser els que hauriem d'eliminar són els que pensen d'aquesta manera.

M'agardaria saber per on et decantes Diògenes, que per el que he llegit sembles universalista..peor et veig bastan moderat..m'agradari una opinió teva, que de moment només te llegit critiques! Ginyar
En línia
Pàgines: [1] 2 3 ... 5   Anar Dalt
  Imprimir  
 
Anar a:  

Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!