Fòrum de filosofia
19 de Abril de 2024, 03:01:47 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
   Inici   Ajuda Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  
Pàgines: 1 2 [3] 4 5   Anar Baix
  Imprimir  
Autor Tema: Hi han criteris universals?  (Llegit 48498 cops)
àngels
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #30 el: 10 de Febrer de 2007, 08:49:27 »

jeje
jaume..! gràcies per contestarme Sonrisa
pero el que dic jo és que els drets humans nomes els tenim en compte nosaltres, per aixo ens ho mirem d'aquesta manera...
Jo no dic que sigui impossible, si els hi expliques en una d'aquestes cultures els que son els drets humans n'estic segura que ho entendrien, pero de la mateixa manera que tu veus que el que fan ells no és normal, ells veuran que els drets aquests son una tonteria...
No se que dirte.. potser estic equibocada, ja u se pero és el meu punt de vista.. i jo soc mol tussuda.. ja u saps.. jeje
un petó Ginyar

àngels
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #31 el: 10 de Febrer de 2007, 09:14:44 »

Responent a la pregunta que feia en javife a l'Eudald sobre  les dones que han de demanar permís als seus pares per casar-se. Recordo que no fa gaire temps aquí a Catalunya passava el mateix, les dones no es podien casar amb qui elles volien ni quan volien. Érem inferiors abans? Què hagués passat si hagués vingut una altra cultura a modificar la nostra? Igual que hem progressat nosaltres també ho poden fer altres cultures, no? Si els imposem valors de la nostra cultura mai no progressaran ells sols.
« Darrera modificació: 10 de Febrer de 2007, 09:16:43 per laia » En línia
cristian
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14



« Resposta #32 el: 10 de Febrer de 2007, 09:57:42 »

i qui decideix si un criteri és o deixa de ser universal?
En línia

IES Castelló d'Empúries
cristian
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14



« Resposta #33 el: 10 de Febrer de 2007, 10:07:47 »

Pero és molt relatiu, no crec que existeixi algun criteri en el que surtim beneficiats totes les cultures, s'ha de estar dins d'una cultura per saber que es el que li pot beneficiar o no a aquesta cultura.
En línia

IES Castelló d'Empúries
àngels
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #34 el: 10 de Febrer de 2007, 10:08:00 »

No CREC que canviar cultures sigui beneficios...
 Indecís
En línia
cristian
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14



« Resposta #35 el: 10 de Febrer de 2007, 10:26:02 »

No crec que desde la nostra cultura poguem entendre perque en altres cultures es tallen les falanges dels dits per cada familiar mort, o perque es tiren cendra cremant sobre el cap... Desde aqui no es pot entendre, pero estant dins d'una altra cultura sí.

I crec que imposar criteris "universals" a certa cultura, es canviar la cultura. No?
En línia

IES Castelló d'Empúries
àngels
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #36 el: 10 de Febrer de 2007, 10:29:12 »

afirmativo kerido cristian..! jaja

imposar criteris a una cultura és canviarla, d'una manera o altre...
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #37 el: 11 de Febrer de 2007, 11:54:11 »

Crec que us torneu a confondre. NINGÚ PARLA DE CANVIAR CULTURES, SINÓ DE CRITICAR-LES A PARTIR D'UNS VALORS. Responent a la laia, tens tota la raó: no fa gaire temps a Catalunya també s'havia de demanar permís per casar-se. Però, no t'has perguntat perquè ara ja no ho fem?? Doncs gracies a la cirítica de la nostra cultura, i als drets humans.  Ginyar
En línia
antigona
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #38 el: 11 de Febrer de 2007, 02:10:50 »

a veure...

no podem entendre per que algú es pot tallar per voluntat pròpia les falanges d'una mà o tirar-se cendra cremant per sobre... però en el sentit de que nosaltres no ho fariem. si ens expliquen que ho fan per honrar els morts i quin sentit té, ja entenem quin rol juga aquest costum en la seva cultura, no cal estar-hi completament integrats, ja podem entendre la funció d'aquest costum per que la nostra cultura (com la majoria) també en tindrà un altre de costum per a honrar els morts.

els costums en les cultures són diferents, però les necessitats de l'home a què responen (organització social per al bé del grup, menjar, respondre preguntes existencials, etc.) són les mateixes, per que tots en el fons som homes i, tinguem la cultura que tinguem, compartim una sèrie de valors, necessitats... digueu-li com vulgueu.  si com a homes ho compartim, vol dir que és universal. això són criteris universals...

jo crec en un criteri universal inviolable: la llibertat individual de pensament, que ningú trepitgi la llibertat d'un altre persona.

si algú creu fermament en els seus costums, que els segueixi, però fins al punt en que afecta a una altra persona que potser no pensa igual i que no vol seguir aquests costums. si una dona no es pot casar amb qui estima per que en la seva cultura no està ben vist, creieu de veritat que per aquest simple fet deixarà de voler-se casar amb qui ella vulgui? en aquest cas l'estàn obligant a seguir aquest costum, per que jo no crec que ella vulgui. trepitgen la seva llibertat, per tant, per mi això no està bé. si ella per voluntat pròpia vol deixar que els seus pares li triin un marit, llavors no hi tinc res en contra.
En línia
javife
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 19


« Resposta #39 el: 11 de Febrer de 2007, 02:49:15 »

completament d'acord amb antigona!!!!!!  Impressionat
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #40 el: 11 de Febrer de 2007, 03:41:59 »

crec que tens part de raò, ho accepto. Però això és molt relatiu, perquè totes les cultures poden tenir molts trets característics que no es cumpleixen. EL fet de cumpliro depèn molt de cada persona, fmailia, etc. per exemple segons el cristianisme s'hauria de resar molts cops al dia i cada diumenge anar a missa i etc etc, i molta gent es considera cristiana sense fer aquests requisits.

Crec que com dieu la llibertat té molta importància, però que tampoc depen tant de la cultura, sino més de cada familia.
En línia
diògenes
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #41 el: 11 de Febrer de 2007, 09:48:01 »

us heu fixat que només parlem de dits tallats i mutilacions, de maltractaments, etc. no és sospitós que en pensar en altres cultures només ens vingui al cap això? m'imagino dos berbers al desert parlant de com d'estranys són aquests turistes que de tant en tant apareixen volent dormir sota la lluna i deixant euros per aquí i per allà... us imagineu que per ells la nostra cultura fos la puta destrucció del planeta, la fam per a 1/5 part, la guerra pel petroli, l'anorèxia de les adolescents que voldrien ser Bridny Speer (o com collons s'escrigui...), tampoc anirien tan mal encaminats... i a sobre la comèdia dels drets humans: els han preguntat si necessiten el dret al lliure comerç o el dret a la propietat privada? potser en farien prou amb que simplement els deixessim en pau...
En línia
/EuDAlD/
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 31



« Resposta #42 el: 11 de Febrer de 2007, 10:00:47 »

No hi puc estar més d'acord!!

Tinc ganes de veure que hi digeu Antigona i Javife! i tots els altres també clar!
En línia
àngels
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 14


« Resposta #43 el: 11 de Febrer de 2007, 11:21:51 »

estic totalment d'acord amb Diògenes...! Sonrisa
En línia
laia
Novato
*
Desconnectat Desconnectat

Missatges: 20



« Resposta #44 el: 12 de Febrer de 2007, 03:36:53 »

Jo també estic completament d'acord amb diògenes. Sí, es tracta d'organitzar el món, però, segurament, ho estem fent a la nostra manera, ningú ha preguntat a altres cultures no europees si també hi estan d'acord. No seria més lògic que el volguéssin canviar ells, el món? Moltes tribus depenen de la natura per sobreviure, i nosaltres, els europeus i nord-americans ens estem carregant el planeta cada vegada que agafem el cotxe per no caminar 200m, no seria més normal que es queixéssin ells?
En línia
Pàgines: 1 2 [3] 4 5   Anar Dalt
  Imprimir  
 
Anar a:  

Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!