Fòrum de filosofia
29 de Març de 2024, 12:04:13 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
  Inici Ajuda Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  
  Mostrar Missatges
Pàgines: [1]
1  Filosofia per a tothom / Univers i vida / Re: Qué són els éssers vius? el: 28 de Juny de 2007, 12:38:52
Jo penso també en la línia de "neix, creix, es reprodueix i mor".

I en quant a concepcions que se'ns han imposat, crec que és necessari establir una línia divisòria entre allò al que fa referència el mot "viu", i al que fa referència el mot "inert". Com he dit en altres ocasions, és només  un problema de definició. Si voleu, en tot cas, eliminem els dos mots i quedem que totes les coses "són" i ja està....

Però jo segueixo veient una gran diferència entre allò típicament anomenat "viu", i "no-viu". Però, és que per en Kuro Neko no hi ha, ni petita, diferència entre elles?



PD: per cert KuroNeko, que saps japonès?? --jo diria Kuroi Neko..! ----què hi dius?
2  Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat / Existeix Déu? / Re: Per que Déu permet el sufriment? el: 28 de Juny de 2007, 12:12:42
Volia apuntar unes quantes coses:

-- Si no existeix Déu, qui ha creat el món?

-- Si Déu fos omnibenevolent, no naixeríem tots al cel directament?

-- Per altra banda, no és el plaer absència de dolor, és a dir, una cosa neix per comparació de l'altra. Així, si no hi hagués dolor ni sofriment al món, existiria el plaer? Què hi hauria, llavors?

-- No són el dolor i les desgràcies necessàries per equilibrar un món que, altrament, no funcionaria? Penseu que, si no hi haguéssin plagues, una espècie creixeria en excés fins que s'extingiria per falta d'aliment (falta de dolor porta a dolor igualment). Com, si no, podria funcionar? Ningú mor, ningú es menja a ningú, ningú pateix... (com he dit, Caelum!)

-- Per altra banda, fent referència al comentari dels moderadors, ¿no és una fal·làcia pensar que una cosa deu ser certa pel fet que la cregui la majoria?

.......... A veure què me'n dieu de tot això!! estic interessat en idees contrastades Ginyar
3  Filosofia per a tothom / Filòsofs i filosofies / Re: Berkeley el: 27 de Juny de 2007, 11:40:31
Jo crec que aquest tema és molt interessant i se'n pot treure molt de suc. Per una banda estic d'acord en això que dieu referent al concepte i idea de Déu.

No vull tenir una filosofia gaire analítica, però, en el fons, crec que el problema rau en la definició. I és que si no sabem què és Déu, no podem continuar. Però em refereixo a una definició de Déu. No deia Descartes que tots, de forma innata (aquí podríem comentar, a la vegada, l'existència de les idees innates... !!), tenim una idea de Déu que incorpora la infinita bondat? Si és així, seguint la tesi panteista d'en Eudaid, ¿és possible que el teclat en què escric ara, individualment o com a part d'un tot (pan), tingui una voluntat, i que aquesta voluntat sigui al seu torn infinitament bona??

Seguint aquest esquema, el panteisme, per mi, no s'aguanta. Però si estem disposats a acceptar un Déu com a tot, sense voluntat ni més poder que el que té la natura en si -- si estem disposats a reinventar el concepte de Déu, i som capaços de donar-li una definició com la que proposa Berkeley, llavors bé.

--Però la idea tradicional occidental de Déu... se'n va a la banda del "no ésser", ( o més aviat, a la de "l'estat, però ja no éssent"!!)




Pàgines: [1]
Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!