Fòrum de filosofia
29 de Març de 2024, 06:32:58 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
  Inici Ajuda Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  
  Mostrar Missatges
Pàgines: 1 [2]
16  Fòrums antics / De què podem estar segurs? / Re: Convençut o segur? el: 23 de Febrer de 2007, 10:27:59
Del moderador II:

El Geni Maligne té ganes de embolicar-ho tot i, cedint als seus cruels impulsos, introdueix el següent problema:

Tenim aquestes quatre proposicions:

- Estic segur que no hi ha cap diferència entre la seguretat i el convenciment.
- Estic convençut que no hi ha cap diferència entre la seguretat i el convenciment.
- Estic segur que hi ha alguna diferència entre la seguretat i el convenciment.
- Estic convençut que hi ha alguna diferència entre la seguretat i el convenciment.

Pregunta del "millón": QUINA (O QUINES) D´AQUESTES PROPOSICIONS ÉS VERTADERA? (O, EXPRESSAT D´UNA ALTRA MANERA, QUINES SÓN FALSES?)

Apa, a pensar!


Cordialment,

El Geni Maligne



17  Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat / Existeix Déu? / Re: Déu! el: 21 de Febrer de 2007, 08:18:51
DEL MODERADOR 2:

El Geni Maligne insta amablement als usuaris que vulguin discutir sobre l´existència de Déu que ho facin al tema "Existeix Déu?", que ja té dues pàgines, perquè ... mmm ... com és possible que dos temes diferents siguin el mateix?

Salut i moltes ganes de discutir (amb arguments, és clar).
18  Fòrums antics / De què podem estar segurs? / Re: Estic segura de... el: 18 de Febrer de 2007, 04:14:17
Moderador II,
el geni maligne contraataca


Estimat Sr KuroNeko:

En primer lloc, sóc un moderador, no un participant més en el debat. La meva funció és suggerir o orientar el debat. Abans t´he contestat amb molt de gust perquè m´he sentit al.ludit i, a més, és el que he considerat correcte. Per tant, animo a tothom a incorporar-se a aquest debat.

En segon lloc, no hem de perdre de vista que el tema d´aquest fòrum és "De què podem estar segurs?". Jo havia proposat discutir sobre certeses més directament lligades a la nostra vida pràctica i vaig esmentar la de la nostra mort entre d´altres. Tu has replicat molt correctament amb uns arguments qüestionant l´evidència d´aquesta suposada veritat. Simplement estic fent memòria.

En tercer lloc, constato que continues mantenint la teva posició, cosa que és molt respectable. No obstant, et contestaré molt breument només a algunes de les teves objeccions:

- Jo no he tingut la mania de considerar l´home com a un ésser especial en aquest debat. Els arguments que he utilitzat valen per les rates, els mosquits, els bolets... i  fins i tot els cercles! (és cert que són abstractes, però també són totalitats formades de parts: un cercle és una figura plana, els seus punts no). 

- La contradicció està entre l´expressió " no som vius" de la primera frase i l´expressió "jo visc amb la certesa..." de la segona. És el que havíem dit molt abans: per estar segur o dubtar d´alguna cosa has d´existir... i de pas, ejem, estar viu.

- Exemples de propietats que van més enllà de les parts: funcions cognitives que pot fer el cervell humà (però no individualment cada neurona), capacitat de parlar (el meu ADN o les meves cèl.lules no parlen), de seduir, de somiar, d´aprovar un examen, d´adorar a un déu, etc. Hi ha, per tant, propietats que podem atribuir a l´organisme (o a un òrgan seu) que no podem atribuir a les seves parts.

Ara bé, si el que vols dir és que no podem interpretar la vida com a una propietat que derivi d´un principi anomenat "ànima" o "esperit", que les nostres funcions vitals depenen d´un concurs complex de cèl.lules, ADN, teixits, àtoms i molècules, etc., aleshores estic totalment d´acord amb tu.

En principi, doncs,  la meva intervenció acaba aquí. I espero que algú més s´afegeixi.


Cordialment,

L´INFATIGABLE GENI MALIGNE

19  Fòrums antics / De què podem estar segurs? / Re: Estic segura de... el: 18 de Febrer de 2007, 01:14:19
De moderador II

Estimat aspirant a la immortalitat:

Totalment d´acord amb el que dius sobre els grans de mill. És l´explicació física basada en el comportament de les ones sonores. El gran de mill és només un exemple d´una paradoxa que té molts d´anys d´història. Però aquesta no és la qüestió. El problema és d´un altre ordre: com podem passar de les parts al conjunt total?, com podem negar que estem vius perqué les operacions del nostre cos són resultat de l´interacció de parts que no són éssers vius, com tu fas? Cito:  "Sóm fets de matèria morta. Així  no podem morir perque en realitat no som vius" + "Conclusió estimat geni maligne, jo visc amb la gran certesa de que mai moriré. (Así que por ahí no me la vas a colar xD)". (Per cert, no hi ha una contradicció entre les dues frases?).

La meva resposta consisteix només a dir que les propietats de les parts (ser inert) no es poden necessàriamente projectar al tot (l´individu viu en aquest cas). Per exemple, Michael Jackson canta (o cantava), però les seves blanques cèl.lules i el seu fetge no.  Estar viu des d´un punt de vista biològic implica poder fer coses que no poden fer necessàriament totes parts "inerts" del nostre organisme, encara que per poder-les exercir evidentment requereixen el concurs de les seves parts.

Repeteixo: el tot no és pot reduir (eliminar) a favor de les parts. És com si afirmessis que no hi ha cercles (o circularitat) perquè estan formats de coses que no són cercles. Els cercles no tenen algunes propietats diferents a les seves parts (que són els punts)?

I per què el tot és més que les seves parts? Perquè les parts es van relacionant i recombinant unes amb les altres formant estructures noves amb propietats també noves, per tant propietats que desborden les parts.

En conseqüència, i em sap greu dir-t´ho tan cruament, tots ens anirem al canyet.

Per cert, la teva posició té un nom filosòfic: reduccionisme.

Ah, i sento molt haver-me enrotllat tant, simplement sóc un trist moderador que ha cedit a causa de la seva debilitat a la dialèctica del debat.


Salut i a viure la vida!

Atentament,

el geni maligne
20  Fòrums antics / De què podem estar segurs? / Re: Estic segura de... el: 18 de Febrer de 2007, 10:29:53
El moderador II (o el geni maligne que ho pot embolicar tot) s´ha sentit aludit personalment per l´usuari  KuroNeko i respon, encara que com a moderador no acostumi a fer-ho.

Benvolgut contertulià:

En primer lloc, agraeixo la teva intervenció perquè està argumentada. Però... mmmmm. A veure.

Si no t´entenc malament,  el teu raonament - tan enginyós d´altra banda - és el següent:

No som mortals perquè no estem vius.
No estem vius perquè som matèria "inert"  sotmesa a interaccions físiques, químiques, etc.

Bé, la teva primera argumentació em sembla impecable. Certament no podem morir si no estem vius.

I la segona argumentació? Uf. Hem sona a aquella fal.làcia del gra de mill.  Quan un gra de mill cau no fa soroll, però mil milions sí. Que les parts del nostre cos no siguin éssers vius no implica que el conjunt total tampoc sigui un ésser viu. Aquesta argumentació teva és el que s´anomena una "fal.làcia de composició", la qual consisteix a aplicar a la totalitat el que correspon només a les parts. Explicat d´una altra manera: el conjunt total no és simplement la suma de les parts; el tot pot tenir propietats diferents a les seves parts.

Ah, per cert, l´opció de "citar" afecta en principi a tot el text. Si vols citar fragments, et recomano "copiar" i "pegar".


Salut per part d´una ment diabòlica amb una capacitat infinita per "colar" coses.

21  Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat / Existeix Déu? / Re: Existeix Déu ? el: 17 de Febrer de 2007, 10:49:05
Moderador 2 (un geni maligne que en el fons no és més que un déu dolent que, segons Descartes, no pot existir).

Bones a tothom.

Us escric el nom d´unes webs que poden ser interessants per enriquir el debat.

http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/gen-9bxv.htm (proves de l´existència de Déu)

http://www.e-torredebabel.com/Historia-de-la-filosofia/Filosofiamedievalymoderna/Descartes/Descartes-ArgumentoOntologico.htm (l´argument ontològic que tanta guerra ha donat)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Agnosticisme (agnosticime a Viquipèdia)

http://www.acracia.org/doce.html (les dotze proves de la inexistència de Déu)



Salut.

22  Fòrums antics / El problema de la identitat personal: què fa que siguis tu mateix? Existeix realment el "jo"? / Re: El jo personal si existeix el: 17 de Febrer de 2007, 12:37:18
MODERADOR 1, però som o no som una substància a l'estil de Descartes? és a dir, hi ha un jo que perdura sempre idèntic i que es defineix pel pensament i la consciència? o potser tot és bioquímica?
23  Fòrums antics / Pensen els animals? / Re: pensen els animals?? el: 17 de Febrer de 2007, 12:26:33
Hola, sóc el moderador número tres, de l'institut ...  (ja és ben trist ser moderador número tres!!!) demanaria, fins i tot exigiria, la definició de pensament d'aquells que defensen que els animals pensen i són intel.ligents amb tanta vehemència, els antropocèntrics ja han definit què entenen per pensar: raonar, reflexionar, deduir... els de la protectora d'animals i plantes encara no s'hi han atrevit, per què serà??? vinga nois, que sinó ens quedem encallats...

l'orella que no sent res (ja em perdonareu però és que jo sóc una mena de geni maligne atrofiat... és a dir una mica impotent en tots els sentits)
24  Fòrums antics / De què podem estar segurs? / Re: Estic segura de... el: 15 de Febrer de 2007, 10:51:36
Hola, sóc el moderador II (en aquest cas, una espècie de geni maligne).

Què us sembla per tal de centrar una mica el debat si en ocupem d´algunes certeses més properes o més "immediates"? Per exemple, com podem saber el que senten els altres cap a nosaltres (com molt bé diu la Marinajonk, com podem saber si la nostra parella ens estima?). Una altra. Heu escrit molt sobre si estem segurs de l´existència de Déu, del món, del jo, de la vida extraterrestre... I la gran certesa de la nostra mort futura? D´on ve? En fi, només és una proposta.

Salut i alegria pel debat.

L´ull diabòlic que llegeix tots els vostres missatges amb voracitat.
25  Fòrums antics / Pensen els animals? / Re: pensen els animals?? el: 15 de Febrer de 2007, 12:35:40
MODERADOR 1 (L'ULL DE DÉU, en minúscula, QUE TOT HO VEU)

sembla que si la discussió ha d'avançar en alguna direcció caldria que algú fes l'esforç de definir què entenem per pensar, sense aquest mínim esforç d'aclariment del concepte no sembla que tingui gaire futur aquest debat sobre el pensament dels animals... qui s'hi atreveix? fora bo que ho intentessin els dos bàndols (és un dir això de "bàndols")
26  Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat / Hem de respectar totes les creences i costums de qualsevol poble: relativisme o universalisme? / Re: Hi han criteris universals? el: 13 de Febrer de 2007, 10:00:56
MODERADOR 1

La veu de déu (amb minúscula) recull la proposta del tema teològic i tranquil Eudald... déu no talla rollos a ningú... si el debat s'enriqueix amb noves incorporacions i amb nous arguments no hi ha cap raó per tancar-lo però en el tema relativisme-universalisme sembla que comença a haver-hi repeticions d'arguments i a girar en cercle, però esperem a veure com evoluciona i anem preparant el debat sobre déu (és a dir sobre la meva persona...) per d'aquí a una o dues setmanes...

salut
27  Fòrums antics / Pensen els animals? / Re: pensen els animals?? el: 13 de Febrer de 2007, 09:35:55
COM A MODERADOR 1 (és a dir, la veu de Déu) VOLDRIA RECOMANAR UN PARELL DE COSES EN VISTES A MANTENIR EL DEBAT EN ELS TERMES ADEQUATS:

1. missatges curts i no tractats (en la mesura del possible...)
2. el bon humor que és senyal de saviesa (per exemple, de l'estil del video que penja el Sr. Cristian com a imatge del seu perfil, recomano visita a tots aquells que no us hi hagueu fixat, ha entès perfectament que això d'un debat és cosa dura, que va de "collejas" però "sin acritud", que deia l'altre, amb bon humor i arguments per davant, com algú li ha fet veure molt raonablement a Mr. Ivan, el que posa el dit a llocs poc recoimanables...), bon humor que vol dir evitar coses personals i arguments ad hominem com els que sembla que comencen a treure el nas... la filosofia demana contundència i radicalitat però en els arguments.
3. què tal us semblaria donar una setmana més per tancar aquest tema relativisme-universalisme i proposar-ne un de nou?

salut
MODERADOR 1 (l'ull de déu que tot ho veu...)
28  Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat / Hem de respectar totes les creences i costums de qualsevol poble: relativisme o universalisme? / Re: enquesta sobre universalisme o relativisme el: 13 de Febrer de 2007, 09:35:04
COM A MODERADOR 1 (és a dir, la veu de Déu) VOLDRIA RECOMANAR UN PARELL DE COSES EN VISTES A MANTENIR EL DEBAT EN ELS TERMES ADEQUATS:

1. missatges curts i no tractats (en la mesura del possible...)
2. el bon humor que és senyal de saviesa (per exemple, de l'estil del video que penja el Sr. Cristian com a imatge del seu perfil, recomano visita a tots aquells que no us hi hagueu fixat, ha entès perfectament que això d'un debat és cosa dura, que va de "collejas" però "sin acritud", que deia l'altre, amb bon humor i arguments per davant, com algú li ha fet veure molt raonablement a Mr. Ivan, el que posa el dit a llocs poc recoimanables...), bon humor que vol dir evitar coses personals i arguments ad hominem com els que sembla que comencen a treure el nas... la filosofia demana contundència i radicalitat però en els arguments.
3. què tal us semblaria donar una setmana més per tancar aquest tema relativisme-universalisme i proposar-ne un de nou?

salut
MODERADOR 1 (l'ull de déu que tot ho veu...)
29  Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat / Hem de respectar totes les creences i costums de qualsevol poble: relativisme o universalisme? / Re: Hi han criteris universals? el: 13 de Febrer de 2007, 09:34:00
COM A MODERADOR 1 (és a dir, la veu de Déu) VOLDRIA RECOMANAR UN PARELL DE COSES EN VISTES A MANTENIR EL DEBAT EN ELS TERMES ADEQUATS:

1. missatges curts i no tractats (en la mesura del possible...)
2. el bon humor que és senyal de saviesa (per exemple, de l'estil del video que penja el Sr. Cristian com a imatge del seu perfil, recomano visita a tots aquells que no us hi hagueu fixat, ha entès perfectament que això d'un debat és cosa dura, que va de "collejas" però "sin acritud", que deia l'altre, amb bon humor i arguments per davant, com algú li ha fet veure molt raonablement a Mr. Ivan, el que posa el dit a llocs poc recoimanables...), bon humor que vol dir evitar coses personals i arguments ad hominem com els que sembla que comencen a treure el nas... la filosofia demana contundència i radicalitat però en els arguments.
3. què tal us semblaria donar una setmana més per tancar aquest tema relativisme-universalisme i proposar-ne un de nou?

salut
MODERADOR 1 (l'ull de déu que tot ho veu...)
Pàgines: 1 [2]
Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!