Fòrum de filosofia

Fòrum de filosofia per a alumnes de batxillerat => ¿la ciència portarà la felicitat dels pobles (Voltaire)? => Missatge iniciat per: moderadors en 20 de Març de 2007, 05:29:38



Títol: Ens farà la ciència feliços?
Publicat per: moderadors en 20 de Març de 2007, 05:29:38
De moderador 2:

De entrada, per trencar el gel exposaré algunes de les possibles posicions davant d´aquesta qüestió.

Primera: admetem que la felicitat dels pobles és possible i que la ciència és un mitjà imprescindible per arribar a ella.
 
Segona: també acceptem que la felicitat dels pobles és possible, però la ciència no ens pot ajudar a assolir-la, fins i tot pot ser un obstacle.

Tercera: l´ideal de felicitat és absurd perquè és irrealitzable, i encara més un ideal tan irreal com l´anomenat "felicitat dels pobles".

Quarta: la ciència no ha de guiar la nostra vida cap a la felicitat perquè el poble ja és feliç amb el futbol, la tv i, en general, amb els sistemes d´entreteniment de masses i el consum frenètic.

Què en penseu?






Títol: Re: Ens farà la ciència feliços?
Publicat per: /EuDAlD/ en 28 de Març de 2007, 10:36:36
Estic d'acord amb la tercera opinió proposada! La felicitat és una útopia i segons la meva diluida idea de la felicitat, aquesta no te una culminació ja que crec que la felicitat està moguda per el desitg, i en punt s'aconsegueix alló desitjat per obtenir la felicitat, aquesta ja recau en un altre desitg i així periódicament. La felicitat possiblement sigui una idea útopica provinent de la mateixa religió, que ha aportat uns ideals morals que només han debilitat la figura humana.

Encara veig pitjor la idea de la felicitat dels pobles, perquè veig del tot impossible que tanta gaent pugui coincidir en una mateixa idea, tan abstracte.

vinga, animeu-vos!!


Títol: Re: Ens farà la ciència feliços?
Publicat per: sota_zero en 29 de Març de 2007, 01:37:17
Hola,

Respecte al que proposa el moderador, crec que les opcions bones són la primera i la última:


De moderador 2:


Primera: admetem que la felicitat dels pobles és possible i que la ciència és un mitjà imprescindible per arribar a ella.
 
Quarta: la ciència no ha de guiar la nostra vida cap a la felicitat perquè el poble ja és feliç amb el futbol, la tv i, en general, amb els sistemes d´entreteniment de masses i el consum frenètic.

Què en penseu?


La ciència pot definir què és la felicitat. En pot fer fins i tot una fórmula.
Més enllà de les drogues que es poden entendre com una fórmula química (i amb això la ciència també hi és posada pel mig), em referia a una fórmula psicològica de la felicitat.

La ciència ha trobat aquesta fórmula en dosis adequades de TV, futbol i consum frenètic. Per tant, hem d'acceptar el veredircte dels entesos i fruir de la felicitat que la ciència ens ofereix.

Si no vivim en un món feliç és perquè la ciència encara no ha arribat encara a tot arreu.


Títol: Re: Ens farà la ciència feliços?
Publicat per: diògenes en 29 de Març de 2007, 09:37:15
Suposo que el bo de Voltaire volia dir una cosa una mica més modesta que tot això que esteu dient, ni la ciència ni res pot "fer" feliç a ningú, cadascú s'espavila i fa el que pot en aquest afer... tot i això defenso que el bo de Voltaire essencialment té raó, a veure, resumim les aportacions de la ciència a "la felicitat dels pobles":

1. reduir l'esforç físic en el treball a través de les seves màquines, és a dir, acabar amb l'esclavitud del treball físic
2. comoditats materials i superabundància d'aliments i bens
3. mentalment, alliberar els homes de les pors i supersticions religioses davant del desconegut
3. fer-nos més crítics, raonables i en general més escèptics amb el seu mètode, que potser fora bo d'aplicar també en altres camps com la política...

em sembla que no és poc... en qualsevol cas és suficient per donar la raó al tal Voltaire, si ara algú es volgués dedicar a fer el llistat dels obstacles que la ciència i la tecnologia han posat o posen a la felicitat de la gent, doncs potser podríem començar a discutir... a veure aquests escèptics amb la ciència si es mullen una mica enlloc d'anar dient simplement que la felicitat no existeix !!! i perdoneu el rotllo...



Títol: Re: Ens farà la ciència feliços?
Publicat per: Colombo en 01 de Abril de 2007, 04:56:55
Tinc força clar q la ciència pot realment millorar el nostre nivell de consum, fer-nos més còmoda la nostra vida potser cada vegada més avorrida, millorar els nostres coneixements, produir substàncies químiques que proporcionin plaer, etc etc. Però més q amb la ciència és amb la felicitat que tinc problemes. Soc escèptic. Realment el destí de l´home i dels pobles és la felicitat? Em vingut al món per ser feliços? Podem ser feliços? Crec que a lo més que podem arribar és a uns plaers instantanis, no gaire més.

 ;D