Fòrum de filosofia
24 de Setembre de 2023, 12:13:57 *
Benvingut(da), Visitant. Per favor ingressa o registra't.

Ingressar amb nom d'usuari, contrasenya i duració de la sessió
Notícies: Forum actualizado (Julio 2009). Para participar es necesario registrarse.
Fòrum actualitzat (Juliol 2009). Per a enviar missatges és necessari registrar-se prèviament. Els alumnes que vulguin participar s'han de registrar.
 
  Inici   Ajuda   Buscar Calendari Ingressar Registrar-se  

Publicar missatges és bàsicament lo que fan tots els fòrums. Nosaltres emprarem algun temps veient les diferents opcions i tècniques disponibles. Aquells que estan en general familiaritzats amb el programari del fòrum, HTML o el codi del fòrum (BBC) poden preferir saltar directament a les guies de referència del Bulletin Board Code i Emoticones .

Per favor tingues en compte que, un fòrum SMF pot ser personalitzat extensament pel seu administrador(s); la presència d'una característica en aquesta documentació necessàriament no significa que estarà disponible a tots els usuaris en tots els fòrums.

 1. Publicació Bàsica
  1. Crear un nou Tema
  2. Crear una enquesta
  3. Publicar un esdeveniment en el calendari
  4. Respondre a un tema o a una enquesta
  5. Citar un missatge
  6. Editar o esborrar un missatge
 2. Opcions bàsiques de publicació
  1. Icona de missatge
  2. Codi del fòrum (Bulletin Board Code -BBC-)
  3. Emoticones
 3. Etiquetes i anidaments (par a principiants)
 4. Opcions addicionals
  1. Notificar-me respostes.
  2. Retornar a aquest tema.
  3. No usar emoticones.
  4. Arxius adjunts
 5. Guies de referència
  1. Codi del fòrum SMF (Bulletin Board Code -BBC-)
  2. Emoticones de SMF

Publicació Bàsica

Crear un nou Tema

Navega fins al fòrum en el qual desitges publicar i prem sobre el botó Nou Tema (col·locat per defecte en la part superior i inferior del fòrum, com es mostra en la Introducció de la ajuda a l'usuari), que hauria de dur-te a la pantalla de Crear Nou Tema. Encara que es presenten diverses opcions, les dues més importants són els camps Assumpte i Missatge. Introdueix l'assumpte i comença a escriure (o pegar) el teu missatge en l'àrea de text principal, tenint en compte que no serà acceptada la seva publicació si manca l'assumpte o el cos. Si t'acontentes amb text pla (sense format) pots publicar-lo prement el botó Publicar i/o accedir a la vista prèvia prement el botó Previsualitzar, però hi ha moltes altres opcionsdisponibles per a fer les coses una mica més interessants.

+  Nom del Fòrum
|- +  Nom de la Categoria
| |- +  Nom del Fòrum
| | |- +  Crear Nou Tema
Crear Nou Tema
Opcions Bàsiques han estat omeses per claredat; estan explicades més baix
Assumpte:
Opcions addicionals han estat omeses per claredat; estan explicades més baix

Dreceres: prem alt+s per a publicar o alt+p per a previsualitzar • Alguns fòrums mostren una estructura de navegació en la part superior, de manera horitzontal per a estalviar espai.
 • Alguns fòrums poden estar configurats per a oferir un botó addicional per a Revisar ortografia junt a les opcions Publicar i Previsualitzar.

Crear una enquesta

Una enquesta és bàsicament un tema amb opcions afegides per a preguntar i votar, que es crea prement Nova Enquesta en lloc de Nou Tema com es describia dalt. Per a publicar una enquesta és necessari emplenar el camp Pregunta i almenys dos dels camps Opció, a més dels camps Assumpte i Missatge requerits per un tema estàndard. Opcions més avançades com a quantes opcions pot votar l'usuari, quant temps dura l'enquesta i quines condicions han de complir-se perquè els resultats es mostrin no necessiten més explicacions.

Per a oferir més de cinc opcions per enquesta, simplement prem en Afegir Opció tantes vegades com necessitis.

Tingues en compte que és possible que alguns usuaris en certs fòrums poden afegir una enquesta a un tema existent.

Publicar un esdeveniment en el calendari

Quan aquesta opció ha estat configurada (no ve activada en la instal·lació per defecte), es pot publicar un esdeveniment seleccionant Calendari en el Menú Principal , i a continuació Publicar Esdeveniment en la pantalla del calendari. El que veuràs llavors és la pantalla de Crear Nou Tema amb camps addicionals per al títol de l'esdeveniment, data i fòrum de destinació, la qual cosa simplement afegix l'esdeveniment al calendari i crea un enllaç al teu missatge en aquest fòrum.

Respondre a un tema o a una enquesta

Respondre a un tema o enquesta és bàsicament el mateix que Crear Nou Tema, però no és necessari introduir res en el camp Assumpte tret que desitgis canviar l'existent. Per a votar en una enquesta, simplement has de seleccionar la(es) opció(ns) triada(es) i prémer Enviar Vot.

Si la 'resposta ràpida' ha estat habilitada, un camp de resposta simple apareixerà també sota el missatge en la pàgina , però hauràs de teclejar el teu còdi de fòrum (BBC) i les emoticones manualment si vols usar-los.

Citar un missatge

Per a respondre a un missatge citant-lo, es pot prémer sobre el botó Citar en el missatge pertinent i afegir el teu propi missatge al text citat, o bé, prémer el botó Respondre seguit de Insertar Cita en el missatge corresponent que apareix sota, en el 'resum de tema', però tingues en compte que:

 • Ambdues opcions afegixen un enllaç al missatge original mostrant el nom del creador del missatge, la data i l'hora del missatge, mentre que l'etiqueta de Bulletin Board Code quote simplement cita el missatge en qüestió sense aquesta informació addicional.
 • Pots també afegir l'atribut 'author' independentment de la funció Quote, com es mostra en la Guia de referència de Codis de SMF Bulletin Board de sota.

Editar o esborrar un missatge

Per a editar un missatge, prem sobre el botó Editar i realitza els teus canvis. Fixa't que la majoria dels fòrums és probable que estiguin configurats per a mostrar la data i l'hora de la darrera modificació, però el(s) administrador(s) podria(en) també deixar un breu període de temps abans que això ocorri.

Per a esborrar un missatge, prem el botó Esborrar seguit de Acceptar en el missatge Esborrar aquest missatge? que apareixerà. Alguns fòrums podrian també permetre't eliminar temes o enquestes que hagis creat, encara que els botons per a això es troben generalment en la part inferior de la pàgina.

Opcions bàsiques de publicació


Icona del missatge:
NegretaCursivaSubratllatTatxat|Botó OmbraText Desplaçant-se|Text Preformatejat Alinear a la esquerra CentratAlinear a la dreta|Linea Horitzontal|Mida FontTipus Font
Insertar FlashInsertar ImatgeInsertar HipervincleInsertar Correu Insertar enllaç FTP|Insertar TaulaInsert Fila de taulaInsert Columna de taula|SuperíndexSubíndexTeletip| Insertar CodiInsertar Cita|Insertar Llista
Smiley Wink Cheesy Grin Angry Sad Shocked Cool Huh Roll Eyes Tongue Embarrassed Lips Sealed Undecided Kiss Cry


Icona de missatge

Aquest menú desplegable permet canviar la icona per defecte de l'assumpte a un que concordi amb el propòsit o to del nostre missatge.

Codi del fòrum (Bulletin Board Code -BBC-)

El codi del fòrum o Bulletin Board Code, en anglès (i d'aquí l'abreviatura BBC) és l'eina essencial per a donar format i canviar l'aparença del teu missatge. Encara que afecta al text pla de la mateixa manera que les eines de format de qualsevol processador de textos, el camp principal del Missatge no es comporta com una aplicació WYSIWYG (What You See It's What You Get), "el que veus és el que obtens", en català), pel que has de previsualizar el teu missatge si necessites veure com quedarà una vegada publicat.

Sota s'adjunta una completa guia de referència del codi del fòrum (BBC).

Emoticones

Encara que les emoticones poden ser considerats simplement com un capritx, també juguen un important paper a l'hora d'aclarir la paraula escrita de la mateix forma que les inflexions orals i/o les expressions facials aclareixen la paraula parlada. Com la majoria dels fòrums, SMF inclou una gamma bàsica d'emoticones que poden ser afegits als missatges, prement en les icones corresponents o teclejant el codi apropiat. Per descomptat s'inclou l'opció de no usar emoticones en aquelles ocasions en les quals no vols teclejar combinacions de caràcters que normalment serien mostrades com emoticones.

Sota s'adjunta una completa guia de referència dels emoticones.

Etiquetes i anidaments (par a principiants)

Abans de llistar els Botons BBC disponibles i la seva funció, vegem com funcionen imaginant que volem publicar una part de text en negreta. Encara que pots començar prement el botó B (Bold, negreta en català) i teclejant el nostre text entre les etiquetes creades, és més pràctic en la majoria de les ocasions escriure primer el text, seleccionar-lo i després prémer el botó. Per tant teclejar 'text', seleccionar-lo i prémer el botó 'B' hauria de produir '[b]text[/b]', el qual es renderitza com text al publicar-se o previsualizarse (NB Això no funciona en Opera, que insereix les etiquetes al final del missatge). Posteriorment seleccionant '[b]text[/b]' i polsant el botó I (de Italicized, cursiva, en català) obtindrem '[i][b]text[/b][/i]', que no només es renderitza com text al publicar-se o previsualitzar-se sino que introdueix a més el concepte d'anidament, que significa que cada nou conjunt d'etiquetes en un exemple com aquest han de ser vist com una nova "caixa" que conté tant el text original com qualsevol etiqueta ja aplicada a ell.

Fixa't que les etiquetes BBC també poden ser teclejades i editades directament en lloc de prement els botons.

Opcions addicionals

Les següents opcions poden aparèixer per defecte en alguns fòrums o estar dintre d'un panell desplegable (prova a prémer l'enllaç amb la fletxa que hi ha sota) en uns altres:


+ Opcions addicionals...
 Notificar-me respostes.
 Retornar a aquest tema.
 No usar emoticones.
Adjuntar:

Tipus de fitxers permesos: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Mida màxima permesa pels adjunts : 128 KB

Dreceres: prem alt+s per a publicar o alt+p per a previsualitzarNotificar-me respostes

Marca'l per a subscriure't a la notificació per correu electrònic d'aquest tema.

Regressar a aquest tema

Marca'l per a regressar al tema (en lloc de a l'índex del missatge) després de la seva publicació (Nota: També pots establir aquest comportament com una preferència en el teu perfil).

No usar emoticones

Marca'l per a evitar que certescombinacions de caràcters en el teu missatge es converteixin en emoticones.

Arxius adjunts

Si es troba habilitada, aquesta característica et permet adjuntar arxius als teus missatges de la mateixa manera que la majoria de clients de correu electrònic. Per a això simplemnte has de navegar fins als arxius corresponents que es troben en el teu ordinador abans de prémer Publicar. Pots esborrar els teus arxius adjunts o afegir-ne més, editant la teva resposta, encara que tingues en compte que:

 • El tipus d'arxius i mida permesos són determinats pel(s) administrador(s) del fòrum.
 • Encara que la majoria dels fòrums estan possiblement configurats per a mostrar les imatges adjuntes com part del missatge, no és possible previsualitzar els adjunts, així que sempre hauries de navegar i adjuntar els teus arxius just abans de publicar el teu missatge.

Guies de referència

Codi del fòrum SMF (Bulletin Board Code -BBC-)

Els botons mostrats sota pertanyen al disseny per defecte de SMF i podrien diferir d'un fòrum a un altre.

Etiqueta Botó Codi Resultat Comentaris
Negreta Negreta [b]negreta[/b] bold *
Cursiva Cursiva [i]itàlica[/i] italicized *
Subratllat Subratllat [u]subratllar[/u] underline *
Ratllat Ratllat [s]strikethrough[/s] strikethrough *
Botó Botó [glow=red,2,50]glow[/glow]
glow
Els tres atributs (red, 2, 50) en l'etiqueta 'glow' són el color, intensitat i amplària respectivament.
Ombra Ombra [shadow=red,left]
shadow
[/shadow]
shadow
Els dos atributs (red, left) en l'etiqueta 'shadow' són el color i la direcció respectivament.
Text Desplaçant-se Text Desplaçant-se [move]moviment[/move] move També pot usar-se amb imatges
Text Preformatejat Text Preformatejat [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
						Forum
Conserva el format del text, usant una font monoespai.
Alinear a l'esquerra Alinear a l'esquerra [left]left align[/left]

left align

*
Centrar Centrar [center]centrat[/center]
centered
*
Alinear a la dreta Alinear a la dreta [right]right align[/right]

right align

*
De dreta a esquerra * [rtl]right to left![/rtl]
right to left!
L'ús típic seria publicar en àrab o hebreu en un fòrum en català.
D'esquerra a dreta * [ltr]left to right![/ltr]
left to right!
L'ús típic seria publicar en català en un document àrab o hebreu.
Línia horitzontal Línia horitzontal [hr]
*
Mida Font Mida Font [size=10pt]font size[/size] font size *
Tipus Font Tipus Font [font=Verdana]font face[/font] font face Només es mostraran les fonts instal·lades en l'ordinador de l'usuari, així que usa-les amb cura!
Color Font [color=Red]red[/color] red Selecciona el color del menú desplegable.
Insertar Flash Insertar Flash [flash=200,200]
http://somesite/somefile.swf
[/flash]
http://somesite/somefile.swf Per favor, tingues en compte que si l'administrador del fòrum ha deshabilitat la inclusió de flash, l'arxiu falsh apareixerà com un enllaç, com es veu en aquest exemple. Els dos atributs de l'etiqueta 'flash' (quan correspongui) són l'amplària i l'altura respectivament.
Insertar Imatge Insertar Imatge [img]
http://somesite/image.gif
[/img]
Tecleja els atributs d'amplària i alçada per a redimensionar la imatge.
[img width=48 height=48]
http://somesite/image.gif
[/img]
Insertar enllaç Insertar enllaç [url]http://somesite/[/url] http://somesite/ Nota: l'etiqueta 'url' obre una nova finestra, però pots teclejar l'etiqueta 'irul' perquè s'obri en la mateixa finestra.
[url=http://somesite/]
descriptive link
[/url]
descriptive link
Insertar Correu Insertar Correu [email]
someone@somesite
[/email]
someone@somesite *
Insertar enllaç FTP Insertar enllaç FTP [ftp]
ftp://somesite/somefile
[/ftp]
ftp://somesite/somefile *
[ftp=ftp://unadirecció/unarxiu]
enllaç descriptiu
[/ftp]
descriptive link
Insertar Taula Insertar Taula [table][/table] * Sense resultat visible si s'empra sola.
Insertar Fila de Taula Insertar Fila de Taula [table][tr][/tr][/table] * Sense resultat visible si s'empra sola.
Insertar Columna de Taula Insertar Columna de Taula [table][tr][td]
content
[/td][/tr][/table]
contingut
Fixa't en l'ordre correcte d'anidament de les etiquetes: 'table' conté les eqiquetas 'tr', cadascuna de les quals conté un nombre igual d'etiquetes 'td'.
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Superíndex Superíndex [sup]superscript[/sup] superscript *
Subíndex Subíndex [sub]subscript[/sub] subscript *
Teletip Teletip [tt]teletype[/tt] teletype Font monoespai.
Insertar codi Insertar codi [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Usar sempre per a conservar el format del codi i evitar que sigui interpretat com BBC o i/o emoticones.
Insertar Cita Insertar Cita [quote]quote[/quote]
Quote
quote
Observar l'opció 'autor'.
[quote author=author]quote[/quote]
Quote from: author
quote
Insertar Llista Insertar Llista [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
 • SMF
 • YaBB SE
Pots afegir tants elements com desitgis, però cadascun ha de contenir les etiquetes correctes d'obertura i tancament.
[list]
[o]circle
[O]circle
[0]circle
[*]disc
[@]disc
[+]square
[x]square
[#]square
[/list]
 • circle
 • circle
 • circle
 • disc
 • disc
 • square
 • square
 • square
Abreviatura * [abbr=exemlpi gratia]eg[/abbr] ex Mostra l'expressió completa de l'abreviatura al situar el ratolí sobre ella.
Acrònim * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Mostra l'expressió completa de l'acrònim al situar el ratolí sobre ella.

Emoticones de SMF

Les emoticones mostrades sota pertanyen al disseny per defecte de SMF i podrien diferir d'un fòrum a un altre.

Nom Imatge (click par a insertar) Codi (escriure per a insertar)
Smiley :)
Wink ;)
Cheesy :D
Grin ;D
Angry >:(
Sad :(
Shocked :o
Cool 8)
Huh ???
Roll Eyes ::)
Tongue :P
Embarrassed :-[
Llavis segellats :-X
Indecís :-\
Petó :-*
Plor :'(

Tingues en compte que no tots el codis d'emoticones es transformaran correctament en imatges tret que estiguin precedits d'espai.

Impulsat per MySQL Impulsat per PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 vàlid! CSS vàlid!