Mapa

Contacte


Contacte

Ràtio: 0 / 5

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

L'intel·lectual francès manté que s'està utilitzant un model obsolet

- El francès René Passet, professor emèrit de la Sorbona i exdirigent del moviment internacional per al control dels mercats financers ATTAC, va oferir una conferència fa uns dies a Girona, dins del cicle de pensament contemporani de la Fundació «la Caixa».
- «La mundialització és un fet i no té sentit que hi estiguem en contra o hi estiguem a favor. Senzillament, les coses són així. Ara bé, sí que és necessari, en canvi, veure que hi pot haver altres formes de mundialització, al marge del model que imposa el poder polític i les grans organitzacions internacionals. El model que s'aplica és obsolet, està heretat dels segles XVIII i XIX. En aquella època, els països desenvolupats tenien la necessitat de produir més, els processos productius eren sostenibles des del punt de vista del medi ambient i el capital era el factor decisiu i indispensable. Tot el comerç internacional es basava en el fet que cada país s'especialitzava en els productes pel qual estava dotat de manera natural: a Portugal, vi; a Anglaterra, teixits...»


- Vostè sosté que, des del punt de vista econòmic, la globalització que coneixem no serveix. Per què?
- «Exactament. Mentre que la realitat ha canviat, es continuen aplicant aquells principis. Ara hi ha una superabundància de tot (mal repartit, és veritat). Hem espatllat la naturalesa i el capital ha deixat de ser l'únic factor decisiu en la producció d'un país perquè també depèn de la recerca, l'educació, les comunicacions, etc. I com assenyalava abans, la qüestió ara no és 'produir més' sinó 'repartir el que produïm'.»

- Però ara tot és diferent.
- «Les ciències econòmiques no tenen la resposta. Ara cal moure'ns en l'univers dels valors, cal aplicar racionalitat, però no pas des del camp de l'economia, sinó des del punt de vista humanista. Cal repartició, cal solidar itat.»

- Com s'aconsegueix?
- «Caldria un organisme internacional nou. Els actuals estan descoordinats, cada un té la seva política particular i a vegades, contradictòria. Cal un ens d'abast global que ho harmonitzi.»

- Això està molt bé, però com es fa?
- «Ha de ser un objectiu a llarg temini, és cert. Però si ningú no ho comença a dir, mai no es farà, no li sembla?»

- Això no ho veurem ni vostè ni jo.
-

RAMON ESTÉBAN

El Punt: 8/12/04
 

  • No s'han trobar comentaris