Inici

Contacte


Contacte

Presentació

Anna Sarsanedas Darnés, professora de filosofia us dóna la benvinguda. Podeu enviar notícies, articles, recomanar llibres... Per enviar articles primer us heu de registrar.

Altres webs

  • Filoètica

  • Filoantropologia

  • CIBERAULA

  • Unitat didàctica

  • FILOÈTICA
  • ANTROPOLOGIA FILOSÒFICA
  • CIBERAULA
  • UNITAT DIDÀCTICA

Ràtio: 0 / 5

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

JAUME CURBET. Editor de Seguretat Sostenible
El Punt: 08/10/2004. secció:tribuna

La injecció letal, la forca, l'afusellament, la cambra de gas o la cadira elèctrica són procediments vigents per executar els homicidis judicials als Estats Units. El seixanta per cent de la població s'hi mostra a favor.

Actualment, una clara majoria de països han abolit la pena de mort, ja sigui en la llei o bé en la pràctica. En contrast amb aquesta tendència, als Estats Units s'han dut a terme 929 execucions d'ençà que el país va recuperar els homicidis judicials l'any 1977. En els nou mesos d'aquest any, ja hi ha hagut 44 execucions als Estats Units, sis de les quals a Ohio. Justament a Ohio, el proper dia 13, està previst que Adremy Dennis, un jove de raça negra, sigui executat.

Fa deu anys, Adremy, quan en tenia 18, va ser condemnat a mort per l'assassinat de Kurt Kyle durant un atracament al carrer. Els membres del jurat que van votar a favor que Adremy Dennis fos executat eren partidaris de la pena de mort: en la selecció dels jurats per als judicis per delictes punibles amb la pena capital als Estats Units, la fiscalia està autoritzada a eliminar els qui s'oposin a la pena de mort.

Sofriment emmascarat
El procediment que s'utilitza a Ohio per executar els homicidis judicials (que és, alhora, el més utilitzat als Estats Units) és la injecció letal. El procés consisteix a lligar el condemnat a una llitera i introduir-li drogues per via intravenosa. El presoner és despullat i lligat pels canells, pit i turmells en una sala preparatòria fora de la cambra. Se li col·loca un estetoscopi i uns electrodes per controlar el seu cor.

Tot seguit, se li introdueixen dues vies, una a cada braç, i se'l cobreix amb un llençol. Arribada l'hora s'introdueixen progressivament en el cos del reu tres elements químics: el sodi de Thiopental per dur-lo a la inconsciència, el bromur de Pancuronium per parar-li la respiració i, finalment, el clorur de potassi, que li atura el cor. Als Estats Units, en diversos estats, s'han presentat recursos judicials (a més del presentat pels advocats d'Adremy Dennis) contra la utilització del procés de la injecció letal que es practica a Ohio per a les execucions, al·legant que, si l'anestèsic falla, el bromur de Pancuronium (l'ús d'aquesta substància química no està acceptat, per l'Associació Veterinària dels Estats Units, per a l'eutanàsia d'animals i s'ha prohibit en diversos estats) pot deixar anar un «vel químic» damunt la realitat de la injecció letal, ja que emmascara el sofriment causat pel clorur de potassi.

En un d'aquests recursos, una dona va declarar que havia estat sotmesa a una intervenció quirúrgica en la qual l'anestèsic no havia fet efecte. Segons la seva declaració, podia escoltar, percebre i sentir tot el que succeïa durant l'operació, però no es podia moure ni parlar perquè li havien injectat bromur de Pancuronium. Aquesta dona va descriure l'experiència com a «pitjor que la mort».

Olor a carn cremada
Hi ha, però, altres procediments per executar els homicidis judicials als Estats Units. La forca: el reu és pesat abans de l'execució (unes taules elaborades a l'Anglaterra del segle XIX determinen la relació entre el pes i la forma del penjament, de manera que s'asseguri, pràcticament, la mort instantània i el mínim dolor) i, si es fa correctament, la mort sobrevé amb la dislocació de la tercera o quarta vèrtebra cervical.

L'afusellament: un escamot de cinc homes es col·loca davant el reu; un d'ells dispara amb una bala de salva, i així no es pot determinar quins han estat realment els executors de la pena (d'aquesta manera s'evita el sentiment de culpabilitat).

La cambra de gas: generalment, el reu tarda entre sis i vuit minuts a morir.

O l'electrocució: produeix un visible efecte destructiu, ja que els òrgans interns del cos es cremen. Habitualment, el reu salta cap endavant intentant alliberar-se de les lligadures quan rep les primeres descàrregues. El cos canvia de color, la carn s'infla i fins i tot, a vegades, arriba a cremar. Els testimonis d'aquestes execucions, sovint comenten que es pot sentir una intensa olor a carn cremada. Malgrat tot, més del 60 per cent dels nord-americans segueix donant suport a la pena de mort. I, a les darreres eleccions, a la Casa Blanca hi va arribar un president que presumia d'haver ordenat més de 150 homicidis judicials, quan era governador de l'Estat de Texas.

  • No s'han trobar comentaris

Calendari

Articles afegits

L'estructuralisme de W. Wundt (1832-1920) Els historiadors de la psicologia solen...
NÚRIA Navarro Entrevista a Philip Pettit Ballygar (Irlanda), 1945 Professor de Princeton Autor de...
Descartes pasaría hoy, en el hiperproductivismo académico actual, por solemne...
GIOVANNI SARTORI, POLITÓLOGO Tengo 80 años. Nací en Florencia y vivo...
BALTASAR PORCEL - 17/10/2004 En 1975 Stephen Hawking lanzó la teoría...

Comptador visitants

Avui 1

Ahir 9

Setmana 25

Mes 507

Total 219238

Enllaços nous

Twitter pensadora

Visites

Hi ha 8 convidats/des i cap membre en línia

Canal youtube

Notícies filosofia

Presentacions

Altres articles

scoop.it