Inici

Contacte


Contacte

Presentació

Anna Sarsanedas Darnés, professora de filosofia us dóna la benvinguda. Podeu enviar notícies, articles, recomanar llibres... Per enviar articles primer us heu de registrar.

Altres webs

  • Filoètica

  • Filoantropologia

  • CIBERAULA

  • Unitat didàctica

  • FILOÈTICA
  • ANTROPOLOGIA FILOSÒFICA
  • CIBERAULA
  • UNITAT DIDÀCTICA

Ràtio: 0 / 5

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

La tergiversació del pensament nietzschià en mans dels nazis

«La filosofia de Nietzsche no és assimilable al nazisme. Ell mateix hagués estat deportat per Hitler per anar en contra de les idees socialistes, basades, en part, en la moral cristiana que ell rebutjava», afirma Morillas. Ell, com altres especialistes d'arreu d'Europa, intenta netejar la imatge del filòsof «d'ideòleg del nazisme» des de fa trenta anys.


L'apropiació que va fer el III Reich de les idees de Nietzsche es deu, segons els experts, a la manipulació que la seva germana Elisabeth Förster i el seu amic Peter Gast van fer dels seus darrers manuscrits. Tots dos van compilar, quan Nietzsche ja estava malalt, 1.067 fragments sota el títol La voluntat de poder. Assaig d'una transvaloració dels valors, un document utilitzat per adoctrinar els nazis. Però sobretot es considera Alfred Bäumler com «l'artífex de la nazificació del pensament nietzschià».

La interpretació que s'ha fet de L'Anticrist també indueix molts autors a relacionar-lo amb el nacionalsocialisme. Amb la contundent tesi nietzschiana que es troba en els primers fragments de L'Anticrist -«Els dèbils i fracassats han de morir: article primer del nostre amor als homes. I se'ls ha d'ajudar a fer-ho.»-, Morillas argumenta: «En cap cas parla d'aniquilació física, sinó que parla en sentit metafòric. Contraposa el dèbil a la seva idea d'home fort, capaç de superar-se a ell mateix, el superhome.» A més, Morillas assenyala que el Nou Testament, text que el filòsof ataca, també està ple de «salvatjades», de pares que han de matar els seus fills. L'Anticrist no deixa indiferent i ajuda a pensar i replantejar la tradició jueva i cristiana», al·lega.

Pel que fa a la «falsificació» que suposa La voluntat de poder, l'estudiós subratlla que no és la primera vegada que es constitueix un llibre de manera inconnexa a base d'escrits diversos d'un autor un cop mort: «Què és, sinó, la Metafísica d'Aristòtil?»

La nova edició canònica de Colli-Montinari, en què s'agrupen els textos cronològicament, en lloc de temàticament, com en La voluntat de poder, no aporta grans diferències a l'hora d'analitzar els escrits nietzschians, segons Morillas. Per contra, l'editor destaca el paper jugat per la seva germana Elisabeht a l'hora de «preservar i reivindicar l'obra del seu germà quan va caure malalt».

VALÈRIA GAILLARD . Barcelona (El Punt: 2-8-04)

  • No s'han trobar comentaris

Calendari

Articles afegits

L'estructuralisme de W. Wundt (1832-1920) Els historiadors de la psicologia solen...
NÚRIA Navarro Entrevista a Philip Pettit Ballygar (Irlanda), 1945 Professor de Princeton Autor de...
Descartes pasaría hoy, en el hiperproductivismo académico actual, por solemne...
GIOVANNI SARTORI, POLITÓLOGO Tengo 80 años. Nací en Florencia y vivo...
BALTASAR PORCEL - 17/10/2004 En 1975 Stephen Hawking lanzó la teoría...

Comptador visitants

Avui 13

Ahir 27

Setmana 166

Mes 13

Total 223427

Enllaços nous

Twitter pensadora

Visites

Hi ha 21 convidats/des i cap membre en línia

Canal youtube

Notícies filosofia

Presentacions

Altres articles

scoop.it